Доступність посилання

ТОП новини

Двопартійна комісія радить Обамі догоджати Росії і не брати Україну до НАТО


Президент США Барак Обама мав би припинити підтримувати прагнення України і Грузії вступити до Північноатлантичного союзу, щоб поліпшити відносини з Росією, мовиться в оприлюдненому в понеділок звіті громадської комісії з представників обох головних політичних партій США, який має назву «Правильний напрямок політики США щодо Росії».

Теми розширення НАТО на схід стосується одна з 19 рекомендацій неурядової Комісії в справах політики США щодо Росії на чолі з колишніми сенаторами, демократом Ґері Гартом і республіканцем Чаком Гейґелом.

«Визнайте, що ні Україна, ні Грузія не готові до членства в НАТО, і тісно співпрацюйте з союзниками США над тим, щоб розробити інші варіанти, як без членства в НАТО засвідчити підтримку суверенітету» цих країн, радять Баракові Обамі автори звіту.

«Спеціальні відносини з НАТО, які не передбачали б членства, можуть відіграти таку саму роль, як і членство, і стати добрим способом не розчарувати тих в Україні і Грузії, хто хоче членства в НАТО», – мовиться в доповіді.

Її автори вважають, що таки необхідно чинити спротив намаганням Росії відновити свою сферу впливу на теренах колишнього СРСР.

Але при цьому, зокрема, доповідь вимагає від адміністрації Барака Обами «по-новому поглянути на розташування протиракетної оборони в Польщі і Чехії».

Натомість у звіті закликано докласти «щирих зусиль, щоб досягти співпраці в підході до спільної загрози від іранських чи інших ракет».

Із економічного боку в звіті радять, щоб Вашингтон сприяв вступові Москви до Світової організації торгівлі і якнайшвидше скасував так звану «поправку Джексона-Веніка», яка створює певну перешкоду двосторонній торгівлі.

Як сказав на прес-конференції з нагоди оприлюднення доповіді один із її авторів Чак Гейґел, звіт вручили радникові президента США з національної безпеки Джимові Джонзу і віце-президентові США Джо Байденові.

І Чака Гейґела, і другого зі співголів громадської комісії Ґері Гарта минулого тижня прийняв президент Росії Дмитро Медведєв. Обидва колишні сенатори назвали цю зустріч дуже позитивною і продуктивною.

Росія має зі Сполученими Штатами чимало глибоких розбіжностей, які значно загострилися за попереднього президента США Джорджа Буша.

Серед найбільших із них – категоричні заперечення Росії проти можливого вступу до НАТО України і Грузії, а також проти планів розташувати нову американську систему протиракетної оборони в Польщі і Чехії. Москва заявляє, що всі ці плани становлять загрозу її безпеці.

Нинішній президент США Барак Обама й його адміністрація значно прихильніше ставляться до Росії й заявляють про потребу «перезавантажити» відносини двох країн.

На початку наступного місяця президенти обох країн мають зустрітися особисто під час міжнародного економічного саміту в Лондоні.
XS
SM
MD
LG