Доступність посилання

ТОП новини

Лідера опозиції Мадагаскару оголосили головою перехідної влади


Збройні сили цієї країни, які здійснили в понеділок військовий переворот, передали захоплену владу колишньому столичному мерові Анджі Радзуеліні, який очолює опозицію на Мадагаскарі.

Передача владних повноважень від армії відбулася в столиці Антананаріву під час короткої церемонії через кілька годин після того, як президент Мадагаскару Марк Равалуманана заявив, що йде у відставку і передає владу військовим. Чільні генерали відтак відмовилися виконати бажання колишнього президента і створити військову владу і передали повноваження опозиційному лідерові.

Африканський союз вже засудив цей крок як державний переворот.

Конфлікт Анджі Радзуеліни, колишнього диск-жокея, що став медіа-магнатом і побував мером Антананаріву, з колишнім президентом Марком Равалумананою почався після того, як влада вирішила закрити один із його телеканалів, на якому напередодні показали інтерв’ю з одним із попередніх голів держави. Відтак Радзуеліна оголосив себе керівником усієї країни, а Равалуманана усунув його з посади столичного мера.

Боротьба за владу між президентом та лідером опозиції на Мадагаскарі, яка триває з кінця січня, призвела до заворушень, протестів, насильств і мародерств, внаслідок яких (і розгону яких) загинули понад 130 осіб.

Опозиція звинувачує усуненого президента Мадагаскару у розтраті державних коштів та спробах підірвати демократичний лад.

Виступаючи у вівторок перед своїми прибічниками, Анджі Радзуеліна заявив, що загальні вибори на Мадагаскарі відбудуться через 2 роки.

До цього часу, сказав він, розроблять і нову Конституцію Мадагаскару. 34-річний Анджі Радзуеліна за нинішньою Конституцією ніяк не може обійняти посаду президента, бо ще не має 40 років.
XS
SM
MD
LG