Доступність посилання

ТОП новини

У Києві згадують лідера НРУ Чорновола


Сьогодні в Києві проходять заходи, присвячені пам'яті лідера Народного Руху В'ячеслава Чорновола, загиблого 10 років тому.

Уранці близько 150 осіб взяли участь у покладанні квітів до могили політика на Байковому кладовищі. Серед них – Нинішній лідер НРУ Борис Тарасюк, соратники В’ячеслава Чорновола, представники молодіжної партійної структури. Потім пройшла панахида в Свято-Володимирівському кафедральному соборі. Службу правив глава УПЦ Київського патріархату Володимир.

Потім учасники заходу пройшли пішки до пам'ятника Чорноволу, де відбулося віче. Соратники В’ячеслава Чорновола ділилися спогадами про нього.

А в Будинку вчителя відбудеться вечір пам'яті відомого політика.

В’ячеслав Чорновіл трагічно загинув 25 березня 1999 року в автокатастрофі під Києвом на 5-му кілометрі автошляху Бориспіль-Золотоноша, коли його автомобіль зіткнувся з «Камазом» із причепом, що розвертався на шосе. Загинув також водій політика і постраждав прес-секретар.

Деякі політики заявили про можливість того, що вантажівка на нічній трасі з'явилася не випадково. Слідство встановило, що причиною загибелі В’ячеслава Чорновола став нещасний випадок. Восени 1999 року в Україні відбулися президентські вибори, в яких планував взяти участь лідер НРУ. Його соратники пов'язували загибель політика з президентською кампанією.

Наприкінці січня 2009 року Генеральна прокуратура України заявила, що інформація про насильницьку смерть лідера Народного руху В'ячеслава Чорновола поки що залишається предметом розслідування у кримінальній справі, і закликає політиків і журналістів не спекулювати на цій темі.

В’ячеславу Чорноволу було посмертно присвоєно звання Героя України. Він очолював НРУ з грудня 1992 року.

В’ячеслав Чорновіл народився 24 грудня 1937 року в Черкаській області. Здобув журналістську освіту в Київському університеті імені Шевченка. Активно брав участь у правозахисному русі, відстоював ідеї незалежності України. У 1960-70-х роках двічі був засуджений, другий раз – на шість років в'язниці та три роки заслання «за антирадянську агітацію і пропаганду». У 1990-92 роках був головою Львівської облради.

В’ячеслав Чорновіл балотувався на посаду президента України на виборах 1 грудня 1991 року, програвши тільки Леоніду Кравчуку (за Чорновола проголосувало понад 23% виборців). Із 1990 року обирався депутатом українського парламенту. Автор низки книг, відомий публіцист.
XS
SM
MD
LG