Доступність посилання

ТОП новини

Обама надсилає Конгресові проект нового бюджету


Уперше проект нового бюджету США був оприлюднений наприкінці лютого
Уперше проект нового бюджету США був оприлюднений наприкінці лютого

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах Конгрес починає обговорювати підготовлений Білим домом проект державного бюджету на новий фінансовий рік, що настане 1 жовтня нинішнього року. Президент Барак Обама у радіозверненні закликав законодавців і громадськість підтримати його проект.

Перший бюджетний проект президента Барака Обами побудований на чотирьох основних принципах.

По-перше, цей бюджет, як сказав Обама, «мусить зменшити нашу небезпечну залежність від закордонної нафти і вивести країну на шлях до екологічно чистої та відновлюваної енергетики». Президент пропонує інвестиції у такі технології, як енергія вітру й сонця, біопаливо, екологічно чисте використання вугілля, виробництво економічних автомобілів.

Другий принцип – фінансування передової народної освіти. За словами Обами, «у сучасній глобальній економіці країни, які можуть випередити нас за рівнем освіти сьогодні, виграють у конкуренції з нами завтра». Президент пропонує зробити вищу освіту доступною для кожного охочого.

Третій принцип: державний бюджет має включати серйозні інвестиції у реформу медичного обслуговування. Ця реформа має за умови збереження якості зменшити дорожнечу медичного страхування. Обама вважає неприпустимим становище, коли деякі підприємства мусять виходити з бізнесу або розміщувати замовлення за кордоном внаслідок дорожнечі медичного страхування персоналу.

Четвертий принцип, як його визначив президент, полягає у зменшенні бюджетного дефіциту. «Ми, – каже Обама, – успадкували фінансове безладдя. Враховуючи тягар фінансової кризи, я запропонував бюджет, який до кінця мого першого чотирирічного терміну (у Білому домі) скоротить наш дефіцит наполовину».

Величезні проблеми – величезні витрати

Проект бюджету Обами безпрецедентний за обсягом витрат, і вже лунають критичні голоси опозиційних до нього республіканських законодавців.

Це пояснюють насамперед розміром пропонованих видатків –понад 3 трильйони 600 мільярдів доларів. За підрахунком бухгалтерів фінансового бюро Конгресу, упродовж наступного десятиріччя це спричинить загальний дефіцит у більш як 9 трильйонів доларів.

«Я усвідомлюю, – каже Обама, – що є люди, які вважають, що наш план занадто великий. Але я можу відповісти на це, що проблеми, з якими ми маємо до діла, настільки значні, що ми не можемо їх ігнорувати. Я прийшов (до Білого дому) не для того, щоб залишати ці проблеми наступному президентові і наступному поколінню. Я прийшов, щоб вирішити їх».

Республіканці, одначе, стверджують, що бюджет, запропонований президентом-демократом, передбачає мало не безмежні витрати. Як заявив Гейлі Барбур, губернатор штату Місісіпі, у той час, як штати й родини прагнуть скоротити витрати, президентський проект бюджету означає: «витрати занадто великі, податки занадто великі, борги занадто великі».

Зі свого боку, Обама наголосив, що конкретні цифри бюджету, ймовірно, зазнають змін у процесі обговорення у Конгресі, але чотири головні принципи мусять бути збережені. Він каже: «Американський народ відрядив нас сюди для вирішення проблем, і у цей час величезних проблем (народ) стежить за нами і очікує від нас лідерства».

(Нью-Йорк – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG