Доступність посилання

ТОП новини

Обама представив «бюджет Робіна Гуда» – реакції


Президент США Барак Обама під час оприлюднення проекту федерального бюджету на наступний фінансовий рік, Вашингтон, 26 лютого 2009 р.
Президент США Барак Обама під час оприлюднення проекту федерального бюджету на наступний фінансовий рік, Вашингтон, 26 лютого 2009 р.

Прага – Революційний, сміливий, небачений – такі перші відгуки на проект бюджету, який учора презентував новий президент США Барак Обама. Політика, закладена в новий бюджет, на думку оглядачів, докорінно відрізняється не лише від попередніх восьми років, але й від тенденцій останніх 30 років. Якщо Обамі вдасться отримати хоч щось подібне до того, що він проголосив у Конгресі, він переведе Америку на цілковито новий курс, переконаний минулорічний Нобелівський лауреат економіст Пол Круґман.

Економічна криза приносить соціальні зрушення. Для Америки ця істина така ж, які і для решти світу. Те, що, на думку оглядачів, зараз робить Барак Обама, це перерозподіл багатства від найбагатших до середнього класу і найбідніших верств. Тому оглядачі, і, зокрема, дописувач газети Washington Post, називають новий проект «бюджетом Робіна Гуда».

Презентуючи в Конгресі проект бюджету на наступний фінансовий рік, що розпочинається в Америці 1 жовтня, Барак Обама заявив, що податки для багатих, які скоротив його попередник, зростуть, а для середнього класу і найбідніших – зменшаться. Загальна сума податків таким чином має зрости, а це дасть можливість урядові збільшити витрати на систему охорони здоров’я.

«Оскільки непосильні витрати на охорону здоров’я тягнуть вниз нашу економіку та призводять до банкрутства американських родин, а також становлять частину бюджету, що зростає найбільше, пріоритетом для нас буде - надати кожному американцеві якісну та доступну медичну допомогу», – заявив Обама.

Упродовж останніх 30 років статки одного відсотка найбагатших американців зросли на 1 мільйон доларів, у той час як зарплати звичайних американців ледь-ледь випереджали інфляцію.

Зміни на європейський зразок


Якщо зміни до оподаткування пройдуть через Конгрес, найбагатші американці заплатять на податках по 100 тисяч доларів на рік більше, а найбіднішим повернуть по приблизно 800 доларів на рік.

Тож, змінюючи підхід до оподаткування, Обама також виконує і свою передвиборну обіцянку щодо того, що він сприятиме створенню більш егалітарного суспільства в Америці.

На думку оглядача газети Washington Post Чарлза Краутгаммера, Барак Обама схиляється до створення держави загального добробуту на кшталт європейських країн.

«Так само, як «Велика депресія» створила політичні та психологічні передумови для тодішнього президента Франкліна Рузвельта, який замінив політику «дикого капіталізму» на заснування держави загального добробуту, так і нинішня криза дає Обамі простір для політичного маневру для того, щоб перетворити американську дуже скромну державу загального добробуту на соціальну демократію європейського стилю», – пише автор.

Оглядачі погоджуються, що бюджет Обами залишає ще багато запитань, бо він дає лише обриси майбутніх 10 років.

Завдання ж, яке вимагає всіх інтелектуальних зусиль влади зараз, виглядає наразі ще амбітніше: зупинити глибоку економічну кризу, в яку скочується Америка.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG