Доступність посилання

ТОП новини

Раді пропонують визнати ОУН-УПА воюючою стороною в боротьбі за незалежність


Депутати Верховної Ради від фракції НУНС Ярослав Джоджик, Юрій Костенко й Іван Заєць пропонують парламенту визнати Організацію українських націоналістів та Українську повстанську армію воюючою стороною в період 1939-1956 років у боротьбі за свободу і незалежність Української держави.

Про це йдеться у відповідному законопроекті, зареєстрованому у Верховній Раді.

Документ передбачає надання членам ОУН і воякам УПА статусу ветеранів національно-визвольного руху опору правлячим режимам колишнього СРСР і нацистської Німеччини, статусу учасників бойових дій за об’єднання і створення Української суверенної соборної держави.

Автори проекту пропонують надати цим учасникам визвольного руху пільги, передбачені законами «Про статус ветеранів війни, гарантії їх захисту» і «Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні».

Дію цього закону, у разі його затвердження, пропонується поширити на дружин померлих ветеранів руху опору, сім’ї ветеранів руху опору й учасників бойових дій, які загинули внаслідок поранення, контузії, каліцтва, отриманих під час національно-визвольного руху.

Служба Безпеки України обіцяє до кінця цього року розсекретити й оприлюднити архівні документи з 1917 до 1991 року включно, що пов’язані, зокрема, з українським визвольним рухом.

XS
SM
MD
LG