Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко: Україна готова до енергетичної співпраці з Росією


Україна готова співпрацювати з Росією в рамках інвестиційних форумів щодо вдосконалення енергетичного ринку.

Про це заявив Президент Віктор Ющенко, коментуючи обурення представників Росії тим, що їхню країну не залучили до розробки проекту декларації Міжнародної спільної конференції Україна-ЄС з модернізації газотранспортної системи.

За словами Ющенка, ця конференція задумувалась ще в 2006 році як діалог між транзитером та отримувачем газу.

«Для того, щоб зняти всі загрози і, особливо, байки, які до сьогоднішнього дня ходять про ненадійність ГТС України, якраз для цього і було ініційоване питання перед Європейською комісією, добре розуміючи, що європейські можливості, в тому числі й фінансові, були найбільш доречними для того, щоб провести реформування і оптимізацію ГСТ», – сказав Президент.

Водночас він наголосив, що за необхідності діалогу на рівні «виробник, транзитер і споживач» Україна готова до діалогу з Росією в рамках будь-яких інших інвестиційних форумів.

Сьогодні на конференції міністр енергетики Росії Сергій Шматко висловив незадоволення проектом підсумкової декларації цього зібрання.

«Будь-яка модернізація української газотранспортної системи без консультацій з Російською Федерацією представляється нерозумною», – сказав російський міністр.

За його словами, Росія наполягає на тристоронній співпраці при модернізації української ГТС, що має передбачати рівноправне і взаємовигідне партнерство.

Після оголошення церемонії підписання підсумкової декларації конференції російська делегація залишила форум. Представники делегації заявили, що подальший хід форуму їм нецікавий.
XS
SM
MD
LG