Доступність посилання

ТОП новини

Чи подужає Чехія головування в ЄС водночас із внутрішньою політичною кризою?


Парламент Чехії висловив недовіру урядові прем’єра Мірека Тополанека (на фото)
Парламент Чехії висловив недовіру урядові прем’єра Мірека Тополанека (на фото)

Прага – Учора Парламент Чеської Республіки висловив недовіру урядові прем’єра Мірека Тополанека. Закінчилось тривале, понад річне протистояння владної, проправої коаліції проти опозиції, яку очолює нині найсильніша політична сила – партія соціальних демократів. Разом із голосами депутатів-членів компартії опозиція зібрала в парламенті більшість, змусивши таким чином кабінет Мірека Тополанека піти у відставку. Враховуючи, що Чехія від 1 січня головує в Європейському Союзі, склалась ситуація, якої в ЄС ще не було: прем’єр головуючої в Євросоюзі країни позбавлений функцій голови уряду вдома.

Всього кілька голосів, які допомогли опозиції скинути уряд Мірека Тополанека, зчинили бурю і всередині самої Чехії. Чеський прем’єр, який нині головує в ЄС, змушений подати у відставку, втрачаючи таким чином практичні важелі керівництва. З ними слабне і чеський голос на європейській і світовій політичній сцені.

Про послаблення чеського головування в ЄС вже висловилась низка політиків, зокрема, Сара Гаґеман, аналітик з Центру європейської політики в Брюсселі. «Щоденні переговори в робочих групах і формування політики, звичайно, продовжаться, але маємо і низку важливих запитань до тих, хто головує, як це робити далі, тобто це така трохи нещасна ситуація», – каже вона.

Низка невирішених загальноєвропейських проблем

На столі в нинішнього голови Європейського Союзу Мірека Тополанека і справді багато невирішених загальноєвропейських проблем, низка з яких першочергової політичної ваги.

Вже 4 квітня на саміт Європейського Союзу до Праги приїжджає американський президент Барак Обама. На празькому засіданні «27-ми», яке триватиме 2 дні, мають обговорити проблеми боротьби з кризою і європейської безпеки. 20 квітня відкриється в Лондоні саміт G-20 – двадцяти економічно найрозвинутіших держав світу, а 6 травня в чеській столиці відкриється саміт ЄС – «Східне партнерство», на якому буде представлена і Україна.

Усі заходи вимагають повної віддачі сил, які нині чеський прем’єр змушений спрямовувати на боротьбу за політичне виживання на домашній політичній сцені. До цього потрібно додати невирішену проблему встановлення радару у Чехії і досі не схвалений Лісабонський договір. До речі, Чехія єдина країна в ЄС, парламент якої так і не розпочав процедуру ратифікації договору.

Оптимізм Тополанека поділяють не всі


Сам же Мірек Тополанек вважає, що внутрішні проблеми не позначаться на головуванні Чехії в ЄС. «Це не суперечитиме нашому головуванню, і я впевнений, на цьому я також наголошував у своєму інавгураційному виступі в Європейському парламенті, що ми будемо намагатись продовжувати обговорення проблем і шукати компроміси», – зазначив Тополанек.

Однак оптимізм Мірека Тополанека поділяють не всі. Низка чільних політиків із великих країн так званої старої Європи, наприклад, Німеччини і Франції, котрі від початку висловлювались обережно стосовно головування Чехії в ЄС, нині відзначають, що їхні побоювання виправдались. Політична криза в Чехії сталася приблизно в половині головування в Євросоюзі. Чи подужають чехи дорогу до кінця – питання, яке нині ставиться в різних кутках Євросоюзу.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG