Доступність посилання

ТОП новини

Чехія в НАТО вже 10 років. Більшість чехів задоволена


Генеральний секретар НАТО Яап де Гооп Схеффер і прем’єр-міністр Чехії Мірек Тополанек на прес-конференції з нагоди ювілею в Празі, 12 березня 2009 року
Генеральний секретар НАТО Яап де Гооп Схеффер і прем’єр-міністр Чехії Мірек Тополанек на прес-конференції з нагоди ювілею в Празі, 12 березня 2009 року

Прага – Чехія, так само, як і Польща та Угорщина, цими днями відзначають 10 років вступу до НАТО. За десятиліття членства довіра чеських громадян до Північноатлантичного союзу зросла більше, ніж до будь-якої іншої інституції. У 1999 році вступ до НАТО підтримувала лише третина громадян, нині – 76 відсотків чехів. За останніми даними Центру вивчення громадської думки, найбільше вступ чехів до НАТО підтримують молоді люди, студенти, підприємці, а проти виступають переважно члени і прихильники компартії Чехії та старші за віком громадяни.

Останні статистичні дані свідчать, що понад 60 відсотків чехів схвалюють закордонну політику, яку проводить уряд владної коаліції на чолі з партією громадянських демократів. Ця кількість за останні два роки зросла на 10 відсотків. Прагматичні чехи зважили все – і переважила безпека країни. Так вважає, зокрема, Ïржі Пеге, відомий чеський політолог, колишній радник із політичних питань першого чеського президента Вацлава Гавела.

«Гадаю, що вступ Чеської Республіки до НАТО був корисним із кількох причин. По-перше, він допоміг чехам знайти безпечний причал, який виправдав себе упродовж років. Більшість чехів бачить, що цей альянс відрізняється від минулих, як, наприклад, від Варшавського пакту чи двосторонніх договорів, які для чехів закінчились скоріше катастрофою. Тобто, це успіх НАТО, якщо йдеться про захист чеських національних інтересів. По-друге, це модернізація армії, яка під керівництвом НАТО змінилась. Створено професійну армію, яка хоч і мала, та за якістю відповідає стандартам західних армій. І, врешті, те, що багато чехів сприйняли вступ до НАТО як модернізацію політичних і правових інституцій, котрі у свою чергу допомогли Чехії вступити до Європейського Союзу», – сказав чеський політолог Ïржі Пеге.

Чехи задоволені модернізацією армії. Всього за два роки вона перетворилась із громіздкого 200-тисячного угруповання призовників на мобільний високопрофесійний підрозділ у цілісній структурі НАТО. Нині в чеській армії служить близько 50 тисяч професійних вояків і цивільних фахівців. Модернізовано летовища, що дало чехам нові робочі місця. Чеське військо здобуло авторитет діями своїх підрозділів протихімічної оборони. На цьому наголосив цими днями у Празі і головнокомандувач Об’єднаного командування з трансформації НАТО Джеймз Маттіс.

В очах пересічного чеха авторитет армії поліпшив загальну позитивну атмосферу в країні. І, на думку фахівців, вступ Чехії до Північноатлантичного союзу підняв політичну і правову культуру в країні та відкрив чехам двері й до Європейського Союзу.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG