Доступність посилання

ТОП новини

Пріоритети чеського головування в Євросоюзі


Київ – Чехія вже майже місяць на чолі Європейського Союзу. Головувати в ЄС Чеська Республіка почала від 1 січня. За цей час їй довелося брати участь у залагодженні двох серйозних конфліктів: війни у Смузі Гази та українсько-російської газової війни. Що вже встигла зробити Прага на чолі Євросоюзу і що ще планує? Відповіді на ці питання дали сьогодні у Києві на презентації програми головування Чехії у ЄС.

Економіка, енергетика, Європейський Союз у світі. Ці три складові є пріоритетними для Чехії. Хоча розпочати своє головування Празі довелося дещо з іншого, жартує посол Чеської Республіки Ярослав Башта: «Із самого початку нашого головування ми намагалися вирішити деякі кризові питання, зокрема, це конфлікт у Смузі Гази та газовий конфлікт між Росією та Україною». Отож наше головування розпочалося не із трьох «Е», а з двох «Г».

Українсько-російська газова війна запам’яталася більше


Українсько-російську газову війну Ярослав Башта називає серйознішою, ніж події, які відбулися у серпні між Грузією та Росією.

«Вплив другої газової війни містив більш небезпечні моменти, ніж війна у Грузії минулого літа. Вона вплинула на дві третини країн ЄС, тривала три тижні, і це був найбільший конфлікт у газовій сфері за останні 10 років», – зазначив посол.

Навчені зимовою газовою кризою, чехи під час свого головування в ЄС, чималу увагу планують приділити енергетичній безпеці. А саме, створенню прозорого внутрішнього ринку енергетики, енергозберігаючим технологіях та заміні викопних енергоносіїв альтернативними. Розглядають і інші шляхи постачання «блакитного палива» до Європи. Йдеться насамперед про газопровід «Набукко».

До візової лібералізації Україна має вирішити низку питань

Прага обіцяє розробляти Програму Східного партнерства. Це нова ініціатива ЄС, спрямована на посилення відносин із європейськими країнами-сусідами. Вона безпосередньо стосуватиметься і України. Першим кроком має стати донорська конференція, що відбудеться на початку весни у Брюсселі та стосуватиметься української енергетичної безпеки.

Також чехи обіцяють сприяти спрощенню візового режиму для українців. Це питання, до речі, розглядали на останньому саміті Україна – ЄС. Однак для його реалізації Україна має вирішити низку питань, каже голова представництва Єврокомісії в Україні Жозеф Мануель Пінту.

«Є дуже широке коло об’єктивних питань, які Україна має вирішити. Політична воля є. Але це широке коло питань, яке включає документацію, торгівлю людьми, управління кордонами. Всі ці питання мають бути вирішені, щоб була досягнута візова лібералізація», – зауважив Мануель Пінту.

Чехія головуватиме у Європейському Союзі півроку. Далі головування перебере Швеція. Посол шведського Королівства в Україні Стефан Гулегрен сьогодні зазначив, що наразі його країна підтримує курс, який проводить Чехія.

(Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG