Доступність посилання

ТОП новини

Балога: Україна може поновити візовий режим для громадян ЄС


Віктор Балога (ліворуч) і Президент Віктор Ющенко
Віктор Балога (ліворуч) і Президент Віктор Ющенко

На виконання президентського указу відповідні державні органи зараз розробляють пропозиції, одна з яких – можливість повернення до видачі віз громадянам країн ЄС, які одержуватимуть їх у пунктах пропуску через державний кордон, заявив голова Секретаріату Президента.

За словами Віктора Балоги, які наводить прес-служба Президента, при цьому треба чітко розуміти: йдеться не про ревізію курсу України на інтеграцію в Європу, а про захист своїх інтересів.

«Такими діями Київ розраховує спонукати уряди європейських держав до реальних, а не декларативних кроків нам назустріч», – наголосив Балога.

Він зазначив, що Україна так і не отримала позитивної відповіді Євросоюзу на своє прагнення домогтися реального ослаблення візового режиму, а угода про спрощення видачі віз, що діє вже понад рік, залишається, за його словами, формальним документом.

Про те, що для країн Євросоюзу потрібно запровадити візовий режим, заявив сьогодні у Львові й екс-міністр оборони України Анатолій Гриценко. За його словами, нині Україна має захищати свій державний інтерес та інтереси своїх громадян.

Водночас посол Європейської Комісії в Україні та Білорусі Жозе Мануель Пінту Тейшейра під час свого останнього візиту до Львова, відповідаючи на запитання щодо доцільності запровадження візового режиму для країн ЄС, зауважив, що це справа України, але наголосив: «Це ж не європейці претендують на робочі місця в Україні».

За словами експертів, запровадження візового режиму для країн ЄС може суттєво вплинути на зменшення кількості туристів в Україну.

Водночас Балога вважає, що «кілька десятків мільйонів гривень виручки від перебування в країні туристів із Європи не можуть бути бодай мінімальною компенсацією за величезні незручності, які відчувають українці при виїзді до європейських держав».

Із 1 травня 2005 року громадяни країн ЄС, а також іще низки провідних країн світу звільнені від оформлення віз для в’їзду в Україну на період до 90 днів або під час транзитного проїзду.

За даними, які наводить Балога, відтоді лише з держав ЄС потік іноземців до України зріс удвічі. Натомість унаслідок різних обмежень і проблем число українців, які виїжджають у країни Євросоюзу, вдвічі скоротилося.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG