Доступність посилання

ТОП новини

Громадські організації вимагають скликання Конституційної асамблеї


Громадянська асамблея України (ГАУ) вимагає скликання Конституційної асамблеї для ухвалення нової редакції Основного закону.

Про це йдеться в резолюції Громадянської асамблеї України, зібрання котрої відбулося в неділю у Києві.

У разі невиконання цієї вимоги, зазначають учасники зібрання, буде ініційоване проведення референдуму зі змін до Конституції України, які передбачають введення інституту Конституційної асамблеї.

Виступаючи на засіданні ГАУ, голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко зазначив, що якщо Україна не хоче повністю втратити свободу, необхідно негайно реалізувати реформи, насамперед – адміністративну та судову.

«Без них ми не вийдемо з економічної кризи. Але політична еліта не може або не хоче цього робити, тому громадяни України мають примусити її працювати на користь суспільства», – сказав Ігор Коліушко.

За його словами, найкраще розпочати з оновлення виборчого законодавства і скликання Конституційної асамблеї.

Учасники асамблеї також констатували поглиблення політичної кризи в останні два роки.

Директор програм політичного аналізу та безпеки Міжнародного центру політичних досліджень Віктор Чумак зазначив, що поліпшення ситуації в Україні залежить від кожного громадянина країни. «Нам потрібний інший шлях, тому спільно з елітою необхідно змінювати правила», – сказав він.

Громадянська асамблея України є ініціативою, спрямованою на створення національного і регіональних майданчиків для обговорення, консолідації та висловлення позиції представників громадських організацій зі стратегічних проблем українського суспільства.

ГАУ об'єднує понад 400 громадських організацій з усіх регіонів України. Організаційну і фінансову підтримку діяльності асоціації забезпечує міжнародний фонд «Відродження».

Нинішнє засідання Громадянської асамблеї відбулося вже втретє. Попередні два були у 2007 та 2008 роках.
XS
SM
MD
LG