Доступність посилання

ТОП новини

Уряд дасть 5,7 мільярда доларів на рекапiталiзацiю банкiв – Нацбанк


Україна видiлить з бюджету 44 мільярди гривень (5,7 мільярда доларів) на рекапiталiзацiю 10-15 найбiльших банкiв, повiдомив заступник голови Нацiонального банку Олександр Савченко.

За його словами, до цього списку потраплять системоутворюючi, важливi для економiки банки, з великою депозитною базою.

Як повідомив Савченко, 5,7 мільярда доларів – це близько 2-3% ВВП, цi кошти будуть видiленi з бюджету; такi плани узгодженi з Мiжнародним валютним фондом.

Заступник голови Нацбанку зазначив, що цi кошти не матимуть значного впливу на iнфляцiю, якщо будуть спрямованi безпосередньо на рекапiталiзацiю банкiв.

Якщо рiшення про рекапiталiзацiю банкiв буде ухвалено цього тижня, то першi банки отримають допомогу вже протягом місяця, сказав представник НБУ.

Савченко наголосив, що головне завдання рекапiталiзацiї – вiдновити здатнiсть банкiв виплачувати депозити населенню i виконувати зобов’язання перед юридичними особами, потiм вже вирiшуватиметься питання про те, як кредитувати реальний бiзнес.

«Вимагати вiд всiх банкiв кредитувати реальний бiзнес за наявних умов дуже важко», – зазначив вiн, зауваживши, що це питання актуальне, i українська влада обговорює iдею створення Банку розвитку за прикладом Росiї, який зможе кредитувати суб’єкти економiки.

«Iдея створення Банку розвитку є, i вона заслуговує на увагу», – сказав Савченко. За його словами, Банк розвитку також вирiшуватиме питання щодо фiнансування в умовах кризи iнфраструктурних проектiв, яка державi складно вирiшити самостiйно.
XS
SM
MD
LG