Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» закликає ЄС дати оцiнку дiям України


Розслiдування Європейським Союзом дiй України в ходi газового конфлiкту початку 2009 року може поставити під питання можливе членство країни в ЄС, заявив заступник голови правлiння російського «Газпрому» Олександр Медведєв.

«Транзитний шантажист, який одночасно шантажує Росію і Європу, мабуть, не найкращий кандидат на членство в ЄС. Подібне розслідування одночасно показало б повну надійність «Газпрому» як постачальника газу», – заявив Медведєв.

Говорячи про угоду ЄС i України щодо модернiзацiї української газотранспортної системи, Медведєв говорив про враження, ніби керiвництво ЄС «хоче спровокувати черговий виток газової кризи».

«Є хороше росiйське прислiв’я: «без мене мене женили». Як можна говорити про розширення постачань газу через транзитну країну без участi основного транзитера?» – сказав представник російського газового монополіста.

Як заявив Медведєв, можливостi iнвестувати в українську ГТС з’являться не ранiше як 2010 року через «паралiч влади» в Українi.

Уряд України, Європейська Комiсiя, Європейський банк реконструкцiї та розвитку, Європейський iнвестицiйний банк i Свiтовий банк минулого тижня пiдписали спiльну декларацiю за пiдсумками мiжнародної донорської конференцiї щодо модернiзацiї української газотранспортної системи.

Москва висловлювала своє незадоволення цими домовленостями і допустила перегляд контрактів з Києвом на поставку й транзит природного газу, якщо при модернізації української ГТС не будуть враховані російські інтереси.


Після газової кризи початку року чинники Євросоюзу вже заявляли, що не бачать підстав висувати Україні звинувачення в ній.

XS
SM
MD
LG