Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада призначила вибори Президента на 25 жовтня


На табло - результати голосування народних депутатів за призначення виборів Президента України
На табло - результати голосування народних депутатів за призначення виборів Президента України
За постанову про таку дату чергових президентських виборів сьогодні проголосував 401 народний депутат за необхідних 226.

«За» голосували 174 депутати від Партії регіонів, 155 – від БЮТ, 26 – від НУНС, 27 – від КПУ, 19 – від Блоку Литвина.

Постанова набуває чинності з моменту опублікування.

До цього Верховна Рада не підтримала проект постанови щодо проведення президентських виборів 27 грудня. За ухвалення цього документа проголосував лише один народний депутат з 435 зареєстрованих у сесійній залі.

Після таких рішень голова парламенту Володимир Литвин зауважив, що депутати ухвалили «політичне» рішення.

Вибори Президента відбудуться «у визначений Конституцією термін» – Ющенко

Рішення Верховної Ради про призначення виборів Президента на 25 жовтня є «неконституційним і політично вмотивованим», заявив Віктор Ющенко, перебуваючи в Миргороді.

«Ті гравці, які його ініціювали, і далі продовжують свою гру, що полягає не в тому, щоб законним шляхом рухати країну, а в тому, щоб 47 мільйонів змушувати дивитися крізь партійну доцільність, як облаштовувати країну, в тому числі українську владу», – сказав Президент, повідомляє його прес-служба.

За словами голови держави, він розуміє, чому деякі політики керуються такою мотивацією.

«Деяким вигідно мати вибори навіть не в жовтні, бо до жовтня вони все програють, а сьогодні ввечері, будь-якою ціною, бо це їхня персональна доцільність. Тому я як Президент хочу сказати твердо і ясно: вибори в Україні будуть проведені у строки, передбачені Конституцією України», – наголосив Ющенко.

Ющенко оскаржить дату виборів Президента

Президент Віктор Ющенко внесе до Конституційного Суду подання щодо конституційності постанови Верховної Ради про призначення чергових президентських виборів на 25 жовтня, заявила представник Президента в Конституційному Суді та Центральній виборчій комісії Марина Ставнійчук.

За її словами, парламент вирішив питання про вибори «неконституційним способом», і «немає сумнівів, що ознаки неконституційності присутні повною мірою».

* * * * * * * * * * *

Відповідно до нині чинної Конституції, чергові вибори голови держави проходять в останню неділю останнього місяця п’ятого року повноважень Президента.

До 2006 року чергові вибори Президента проходили в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень голови держави.

Віктор Ющенко обійняв посаду Президента 23 січня 2005 року.

Президент і його оточення вважають, що чергові вибори мають відбутися 17 січня 2010 року.

Учора Президент подав на розгляд Верховної Ради проект нової Конституції, яка в перехідних положеннях має передбачати, що чергові вибори відбудуться 17 січня 2010 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG