Доступність посилання

ТОП новини

Крадена рибка – отруйна юшка


Київ – У квітні у річках, озерах та морських водах України розпочинається нерест. Але схоже на те, що цієї весни рибі не дадуть подбати про потомство. Бо навіть у заповідних водоймах хазяйнують браконьєри. За деякими свідченнями, нищать рибу під час нересту і легальні рибовидобувні організації, і навіть підрозділи Державного комітету рибного господарства.

Браконьєри на рибу не зважають.
Юрій, житель села Канівське поблизу Запоріжжя, весь вільний час проводить зі спінінгом на Дніпрі. За його словами, кожної весни акваторію в околицях Запоріжжя вздовж і впоперек перегороджують браконьєрські сітки. Дніпром курсують човни рибінспекції, але складається враження, що вони охороняють сіті, а не водні багатства.

За словами Юрія, в регіоні діють корупційні схеми з незаконного вилову риби. «Я думаю, що схеми ці процвітають, і не тільки в нас. Пригадую, головою регіональної рибінспекції був Анатолій Чеботаєв, його навіть з посади звільнили за те, що він організовував усіх браконьєрів. Але й зараз на ринку продають річкову рибу з ікрою. Причому, коли проходять перевірки, на прилавках лишаються одні бички. Значить, риба – браконьєрська? Ловить рибу під час нересту і артіль на Азовському морі. Зараз, коли їдеш по Сімферопольській трасі, вона постійно рибу пропонує», – повідомляє місцевий житель.

Цьогорічний нерест може стати останнім?

Незаконні «рибні вертикалі» з розподілу прибутків від браконьєрства вибудовуються в усіх регіонах, говорить колишній голова Державного комітету рибного господарства, а нині голова Української асоціації «Аквакультура» Володимир Волков.

«Проведення нормальної нерестової кампанії може не відбутися, в першу чергу через постійні кадрові зміни у Комітеті рибного господарства для досягнення певних непублічних цілей. Я маю на увазі корупцію, отримання данини та хабарів. Два перші заступники голови Комітету вже мають по два епізоди за отримання хабаря», – розповідає Володимир Волков.

Наука вимагає 4 тисячі тонн жертв?

Хабарництво у рибному господарстві та потурання браконьєрам були завжди, в тому числі і за головування Володимира Волкова, свідчить голова Асоціації риболовів України Олександр Чистяков.

«Грабувалися наші водойми і раніше. Але цей рік діється щось неймовірне. У нерестовий період вигрібається риба з ікрою просто з нерестилищ, і все це – з відома рибінспекції. Інакше це не пояснити. Причому закон порушують великі рибовидобувні підприємства. Під час проведення громадської перевірки у Сулинському водному заказнику на Полтавщині діяло 19 сейнерів, на кожному офіційно було по 35 сіток», – обурюється він.

Олександр Чистяков розповів і про завищені квоти на вилов риби, які призводять до зникнення цілих видів, і про так звані «наукові вилови», які набагато перевищують реальні потреби науки. Минулого року, наприклад, із «науковою метою» було передбачено вилов аж 46 тонн риби. Але оскільки вилов здійснювали не науковці, а найняті для цього організації, вони упіймали під час нересту… 4 тисячі тонн риби, говорить громадський активіст.

Вдаримо по хабарях реформами!

Наявність браконьєрства визнає і заступник начальника Державного комітету рибного господарства Василь Чернік. Однак він сподівається, що боротися з ним буде легше після реформування відомства. А звинувачення у співпраці з браконьєрами посадовець пояснює бажанням попереднього керівника комітету повернутися до влади.

«Там, де були обласні управління рибного господарства, створені територіальні, а над ними – басейнові управління. Це дає змогу зменшити якусь корупційну діяльність, засилля сватів, братів, місцевих зв’язків. Риба у нас не хвилюється, законослухняні люди –теж. Хвилюються браконьєри, бо в них є для цього підстави», – каже представник Держрибгоспу.

Втім, в Асоціації риболовів вважають, що подолати браконьєрство може не перегрупування структури рибінспекцій, а тотальний громадський контроль на водоймах України. Кажуть, його вже почали створювати.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG