Доступність посилання

ТОП новини

Дем’янюка можуть видати Німеччині вже у понеділок


Німецький адвокат уродженця України Джона (Івана) Дем’янюка, якого звинувачують у нацистських злочинах, Ґюнтер Маулль повідомив, що в понеділок його підзахисний має прибути до Мюнхена, де його візьмуть під арешт.

Минулого місяця суд у Німеччині звинуватив Івана Дем’янюка, який живе у США під іменем Джон Дем’янюк, у більш як 29 тисячах випадків надання допомоги в убивстві євреїв у нацистському таборі смерті Собібур на території Польщі. Прокуратура в Мюнхені оголосила тоді, що працює разом із урядом Німеччини над запитом до Сполучених Штатів Америки про екстрадицію Дем’янюка.

Родичі Дем’янюка, говорячи від його імені, повторюють його заперечення будь-якої вини і запевняють, що він не сприяв убивству жодної людини, не кажучи про тисячі.

У середу в листі до американського імміграційного відомства Іван Дем’янюк звернувся з проханням зупинити його видачу до Німеччини з гуманітарних міркувань і критичного стану здоров’я. За його словами, висилка була б непригожим і принизливим поводженням.

Цієї п’ятниці Дем’янюкові виповниться 89 років. У нього хронічне запалення нирок і низка інших хвороб; за словами родичів, він не може сам ходити і вже не повністю усвідомлює подробиці того, що навколо нього відбувається.

У 1980–90-х роках його вже позбавляли громадянства США і видали до Ізраїлю, де засудили до кари смерті за звинуваченням у тому, ніби він був сумнозвісним своєю жорстокістю охоронцем на прізвисько «Іван Грозний» в нацистському концтаборі Треблінка, але по тому повністю виправдали, і Сполучені Штати тоді повернули йому громадянство.

Пізніше Дем’янюка знову звинуватили у США, що він таки був охоронцем в іншому концтаборі смерті Собібур і приховав це, і знову позбавили громадянства і постановили депортувати до країни, яка погодиться його прийняти.

Іван Дем’янюк заперечував і нові звинувачення й заявляв, що ніколи не був охоронцем у таборах смерті, хоча як радянський військовополонений був змушений до служби на німців.

XS
SM
MD
LG