Доступність посилання

ТОП новини

Чи подасть кримський спікер декларацію про доходи?


Анатолій Гриценко
Анатолій Гриценко

Сімферополь – До 1 квітня усі добропорядні громадяни мали б подати до Податкової декларацію про доходи, отримані минулого року. Для державних службовців це обов’язкова процедура. Втім, не всі посадовці виконують цю вимогу закону, а дехто підходить до неї формально. Саме тому кримська преса особливу увагу приділяє питанню, чи подасть цього року декларацію про доходи, свої і своєї родини, кримський спікер Анатолій Гриценко.

Не менша увага мас-медій і громадськості прикута до придбання Анатолієм Гриценком два роки тому престижного і дорогого автомобіля «Мерседес-Бенц S500 Long». У 2007 році виник скандал через те, що керівництво Верховної Ради Криму вирішило придбати за бюджетні гроші цю елітну іномарку всупереч чинному законодавству за ціною, вищою від дозволених 300 тисяч гривень, і без погодження з Тендерною палатою та Державним казначейством.

Після того, як прокурор автономії опротестував цю оборудку, спікер Анатолій Гриценко заявив, що придбає цей «Мерседес» сам – у кредит. Мовляв, він отримує зарплату майже 17 тисяч гривень і може собі дозволити. Таким чином автомобіль вартістю приблизно в 1 мільйон 200 тисяч гривень став приватною власністю Анатолія Гриценка, а погасити борг він мав за 15 років.

Але кредит і відсотки за ним спікер платив лише 7 місяців. Торік він повністю погасив позику. І саме це привернуло увагу преси – звідки такі гроші у людини, яка ніколи не займалася бізнесом, а з початку 1990-х років працювала лише на державній службі?

2008 року, попри прохання преси, спікер не оприлюднив своєї декларації. Хоча на вимогу закону її подав. І в результаті отримав протокол про корупцію, бо там не був відображений придбаний «Мерседес» і відповідні кошти.

Цього року журналісти кілька разів запитували спікера, чи подаватиме він декларацію. У понеділок він заявив, що має ще час і обов’язково це зробить.

У четвер, а потім і в п’ятницю прес-секретар кримського спікера Алла Горева ще не знала, чи подав Анатолій Гриценко декларацію і чи оприлюднить її, як це робить багато політиків. Водночас вона заявила, що обов’язково поінформує пресу, як тільки це станеться.

Корупцію можна … скасувати через суд

Колишній керівник Державної податкової адміністрації в АРК, а нині заступник постійного представника Президента України в Криму Валерій Пробий-Голова в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що частина кримських керівників боїться оприлюднювати свої декларації, оскільки як держслужбовці 1–2 категорії вони зобов’язані подавати відомості про прибутки і майно найближчих родичів. А це означає, що кримчани можуть дізнатися, що, наприклад, родини прем’єра, віце-прем’єра чи якого міністра є великими землевласниками.

Водночас, якщо чиновник подає неправдиві відомості, то вірогідність бути покараним невелика. Торік через те, що спікер подав неточні, на думку правоохоронців, дані до декларації про прибутки, кримська міліція склала на Анатолія Гриценка протокол про корупцію.

Спершу правоохоронцям довго не вдавалося потрапити до спікерського кабінету, а потім один із київських місцевих судів за позовом Анатолія Гриценка скасував згаданий протокол. Тепер кримського спікера корупціонером називати не можна.

(Сімферополь – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG