Доступність посилання

ТОП новини

Конституцію треба не змінювати, а виконувати – Литвин


Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вважає, що в умовах кризи недоцільно вносити зміни до Конституції.

Про це він сказав учора на прес-конференції.

За словами Литвина, «в умовах кризи зміни до Конституції не вносять», і необхідно виконувати нинішню Конституцію України, оскільки «всі біди від того, що тотально ігнорується Конституція, а потім усе списують на її недолугість і недосконалість».

Водночас він зазначив, що внесення змін до Конституції парламентом залежить від двох основних політичних сил (йдеться про фракції Партії регіонів і БЮТ, оскільки необхідно не менше 300 голосів депутатів).

При цьому Литвин зазначив, що немає жодних підстав для того, щоб блокувати процес створення комісії парламенту, яка займатиметься підготовкою законопроектів щодо змін до Конституції для розгляду в сесійній залі.

Як сказав Литвин, є деякі перестороги, «що ми повинні освятити домовленості і створити фон» для реалізації задумів певних політичних сил.

31 березня Президент Віктор Ющенко передав голові Верховної Ради Литвину проект нової Конституції і попросив розглянути його у парламенті як невідкладний.

У проекті нової Конституції глава держави, серед іншого, пропонує назвати парламент Національними Зборами України, які складатимуться із Палати депутатів і Сенату, створити інститути народної законодавчої ініціативи, а також інститут місцевої ініціативи.

Крім того, Ющенко пропонує заборонити одночасне проведення вибори глави держави, народних депутатів та до органів місцевого самоврядування, а також встановити новий адміністративно-територіальний устрій та нові принципи місцевого самоврядування.
XS
SM
MD
LG