Доступність посилання

ТОП новини

«Зелене паркування». 300 гривень доведеться викласти власникові автомобіля за парковку на газоні


У Києві почали активно штрафувати водіїв, які паркують свої автівки у зонах зелених насаджень. Вилучені кошти планують спрямувати на відновлення зелених зон. Припарковані на газонах авто відстежують, фотографують та відправляють знімки у ДАІ. Співробітники Державтоінспекції за номером авто визначають його власника. А далі – та ж процедура, що і під час стягнення штрафу за порушення правил дорожнього руху. Чи можна у таких спосіб вирішити проблему паркування у мегаполісах?

Авто на газоні

Авто біля клумби, на траві чи посеред дитячого майданчика - звична картина для спальних районів столиці. Яким чином співіснують люди і машини, дізнавалась кореспондентка Радіо «Свобода» Марічка Набока. «На подвір’ї мого будинку 10 місць для паркування автомобілів. Цього, звичайно. не вистачає. Тож декілька машин завжди зупиняються на газоні. Власники автомобілів щасливі, що знаходять хоч таке місце. Інші ж мешканці будинку, особливо батьки маленьких дітей, обурюються, що припарковані автівки псують і так невелику зелену зону. Олена живе на 2 поверсі, і машини зупиняються прямо під її вікнами на траві. «Величезна проблема, бо машинам нема де паркуватися, тому вони стоять прямо під будинком на газоні, прямо під нашими вікнами. По-перше, сигналізації дуже часто будять нас вночі, по-друге, це жахлива загазованість, запахи від машин. Хотіли зі сусідами засадити те місце квітами, перекопали, посіяли… Наступного дня все було витоптане!»

Наталя, працівниця Київпарксервісу, працює на платній парковці в центрі міста. Декількох її колег вже відправляли перевіряти найближчі зелені зони. Однак Наталя вважає, що контроль за паркуванням на газонах має здійснювати ДАІ. «Це ДАІ має контролювати, бо така ситуація з газонами всюди. Адже є безсовісні люди, які кажуть: це що, теж платна парковка?»

Водії ж продовжують скаржитися на малу кількість парковок. Вони пропонують столичній владі зайнятися не лише контролем порушників, а й будівництвом нових багатоповерхових стоянок.

Павло Демінський, член депутатської комісії з питань транспорту та зв’язку Київради говорить, що замість того, щоб будувати розгалужену систему паркінгів, влада знайшла ще один спосіб, як стягувати побори з городян. «Якщо проаналізувати програму соціально-економічного розвитку на 2009 рік, то на створення багатоповерхових паркінгів було виділено 3 мільйони 100 тисяч гривень, а на закупівлю паркоматів - 33 мільйони гривень. Тобто пріоритети в діяльності КМДА самі говорять за себе».

Складна ситуація в історичній частині Львова

Попри те, що інспектори ДАІ фотографують неправильно запарковані автомобілі і надсилають власникам штрафи, машини на тротуарах та на зелених насадженнях – звичне явище і у Львові. Однак міська влада звернулася до ЮНЕСКО з проханням дати рекомендації, як побудувати стоянки для машин у центрі Львова - зоні історичної спадщини. Крім того, планується побудувати 5 нових багатоповерхових паркінгів, розповідає львівська кореспондентка Радіо «Свобода» Галина Терещук. «У львівській мерії переконані, що катастрофічну ситуацію з паркуванням машин вирішать підземні багаторівневі паркінги. Таких планують збудувати 5, кожен на 300 місць. Вартість облаштування одного місця для машини коштує до 20 тисяч доларів. Міські чиновники зазначають, що є чимало охочих інвесторів вкласти гроші у будівництво стоянок. Десять місць будівництва погоджені усіма інстанціями, крім Державної служби охорони культурної спадщини.

Відтак найскладніша ситуація в центральній частині міста, яка охороняється ЮНЕСКО. Будівництво стоянок у центрі, на думку експертів, може зашкодити архітектурі та збереженню історико-культурної спадщини Львова.

Допоки чиновники і захисники міста дискутуватимуть довкола стоянок, водіям доведеться забути про паркування машин у центральній частині Львова.

Боротьба триває

Щодня співробітники Київзеленбуду фіксують 200-300 припаркованих на газонах автівок. Спершу імена порушників публікувала муніципальна газета «Хрещатик», зазначає заступник головного редактора Михайло Левандовський. «Перших 60 порушників нам надіслали кілька тижнів тому. Ми надрукували список людей, кому прийдуть квитанції, з яким штрафом. Будь-яка машина, яка запаркована неправильно, фотографується. Незважаючи на вартість чи номери».

За три тижні співробітники Київзеленбуду зафіксували майже 900 тисяч випадків паркування на зелених насадженнях, каже працівник цієї організації Едуард. Причому вони «полюють» на машини, яких залишили у парках і скверах на газонах. Якщо ж водій залишає своє авто на клумбі перед вашим будинком, на це треба скаржитися у ЖЕК. «Прибудинкові зони належать ЖКГ або іншим організаціям, які утримують прибудинкову територію».

У червні минулого року п’ятнадцять автомобілів стали жертвами нападу з боку невідомих зловмисників у Оболонському районі Києва. Правопорушники обливали кислотою лише ті машини, які були припарковані на клумбах і зелених газонах. Зловмисників столична міліція і досі не знайшла.

Чи доводилося Вам паркуватися на газонах?

Олександр, водій: Я на стоянці та на асфальті паркуюся завжди. На траві – ніколи.

Василіса, журналістка: Звичайно, бувало. Я не хочу ставити авто на дорозі, щоб евакуатор мою машину забрав.

Володя, таксист: Не можна ставити на газоні, загазованість від машин, трава мнеться. Але хочеться, звичайно, більше місця для паркування.

Інна, приватний підприємець: Доводиться, бо місць мало. Коли є звичайне місце, то кому в голову прийде на траву стрибати? Це вже такий крайній випадок.

Олег, таксист: Якщо біля будинку 5 місць для машин, а власників автомобілів живе там 50. То як нам припаркуватися? Доводиться інколи на газон ставити.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG