Доступність посилання

ТОП новини

Чи зможуть українці їздити до Європи незабаром як європейці?


Київ – Вирішити питання про запровадження безвізового режиму для українців із року в рік обіцяють як усі глави дипломатичних відомств України, так і керівництво держави. Президент Віктор Ющенко висловив сподівання, що цей процес вдасться предметно розпочати уже в червні поточного року. Про це він заявив принаймні на спільній прес-конференції з президентом Європейського парламенту Гансом-Ґертом Петтерінгом, який гостював у Києві 6 квітня. Однак керівник Європарламенту, який виступив із промовою перед українськими парламентаріями, такий оптимізм не підтвердив.

Свій виступ в українському парламенті Ганс-Ґерт Петтерінг розпочав українською, викликавши гучні депутатські оплески. Плескали навіть «регіонали», які минулого тижня зупинили блокаду парламенту через візит пана Петтерінга. Пасивними до європейського гостя були хіба що комуністи, яких не вразила ані його українська, ані заява про те, що Україна є стратегічно важливим сусідом для Європейського Союзу і через свої масштаби, ресурси та географічну позицію визначним регіональним фактором.

Характеризуючи нинішній стан відносин між Україною та ЄС, Ганс-Ґерт Петтерінг заявив, що вони останнім часом посилилися і що сторони стали більш залежними одна від одної.

«Ми зараз залежимо один від одного, більше, ніж коли-небудь раніше. Стосунки між Україною та Європейським Союзом є надзвичайно динамічними, найглибшими та найбільш амбітними в усьому регіоні. Я навіть скажу вам більше, я вважаю, що вони є натхненним прикладом для інших країн. І тому не випадково, що Україна є першою країною у регіоні, з якою Європейський Союз зараз веде переговори по асоційованій угоді і ця угода буде досить амбітною», – сказав перед українськими парламентаріями пан Петтерінг.

Така угода, за його словами, не лише поглибить економічну інтеграцію, не тільки передбачає створення зони вільної торгівлі, а також і перспективи безвізового режиму. Він наголосив, що очікувана угода дасть значні і очікувані переваги для українських громадян, оскільки значно зміцнить політичну асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

«Східне партнерство», яке офіційно буде заявлене у Празі 7 травня, ще більше наблизить наші стосунки і зробить крок уперед, не тільки у наших двосторонніх зв’язках, а також у багатосторонньому співробітництві в регіоні. Я твердо впевнений в тому, що Україна з її розміром, з її стратегічною важливістю буде позитивним лідером серед східних країн, активно і конструктивно братиме участь у виконанні цієї нової ініціативи, нової політики», – зазначив Петтерінг.

Про деталі нової політики, її привабливість та вигоди для України спікер Європарламенту не говорив. Натомість він наголосив на неприпустимості повторення газового конфлікту між Україною та Росією, внаслідок чого мерзли і страждали інші європейські країни. Саме ця ситуація, за його словами, змусила Євросоюз замислитися про альтернативні джерела отримання енергоносіїв. Це також спонукало ЄС погодитися взяти участь у модернізації української газової транспортної системи. Не говорив президент Європарламенту і про якісь конкретні дати скасування візового режиму для українців.

Ющенко вірить, що українці уже скоро їздитимуть без віз

Між тим Президент Віктор Ющенко висловив сподівання, що реалізація плану щодо скасування віз для України з боку Європейського Союзу розпочнеться уже в червні. Скасування Україною візового режиму для європейців Віктор Ющенко назвав добрим і позитивним кроком і пообіцяв врегулювати проблеми в окремих країнах, у тому числі і з платою за отримання українських віз. Проте навіть ці обіцянки не змусили європейського гостя заговорити про конкретні дні, коли українці нарешті зможуть їздити Європою без віз, за які вони наразі платять і отримують їх часто в принизливих і важких умовах.

Президент Європарламенту Ганс-Ґерт Петтерінг зазначив: «Ми не хочемо будувати нові стіни в Європі, ми всі повинні прагнути до вільного пересування громадян. Але, крім того, ми повинні убезпечити наших громадян… Я повністю погоджуюся з паном Ющенком у тому, що ми повинні зараз працювати над практичними питаннями. І якщо є політична воля і бажання, звичайно, це призведе до можливого вирішення цих питань».

Про чию політичну волю, яку безпеку і яких громадян говорив Петтерінг – європейських разом із українцями чи лише про європейців, не зрозуміло. Але за такою дипломатичною заявою спікера Європарламенту не важко прочитати, що реальне скасування віз для України станеться не так швидко, як це обіцяють зробити українські чиновники.

Домовленості про затвердження «Дорожньої карти» між Україною та ЄС були досягнуті у вересні-жовтні минулого року. «Дорожня карта» передбачає співпрацю щодо безвізового режиму в чотирьох напрямах: безпека документів, у тому числі біометричні дані; громадський порядок і безпека; міграційна політика, включаючи реадмісію; зовнішні відносини. Українські дипломати торік висловлювали переконання, що скасування безвізового режиму для українців стане уже реальністю цього року під час головування в Євросоюзі Чехії.

(Київ – Прага)

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода.
XS
SM
MD
LG