Доступність посилання

ТОП новини

Україну чекають нові вибори або нова коаліція


Київ – Одночасні парламентські та президентські вибори чи новий, розширений формат коаліції? Про необхідність проведення одночасних виборів заявила низка політиків. Одначе після цього із табору регіоналів почали лунати заяви про ймовірність союзу між БЮТом та Партією регіонів.

Наприкінці минулого тижня Президент Віктор Ющенко заявив, що готовий призначити дострокові президентські вибори за умови одночасного з ними проведення виборів до Верховної Ради. Таку президентську ініціативу підтримав і головний опозиціонер Віктор Янукович. А однин з лідерів БЮТу Микола Томенко висловив думку про два виходи з кризи: компроміс між усіма політичними силами або ж одночасні президентські та парламентські вибори.

Але щодо цього питання у таборі регіоналів існують і інші думки. Спочатку про необхідність співпраці з урядом у питаннях подолання економічної кризи заявив головний фінансист Партії регіонів Ринат Ахметов. А вже потім про ймовірність коаліції з Блоком Юлії Тимошенко заговорив регіонал Борис Колесников. Шанси на створення такого союзу пан Колесников визначив як 50 на 50. На думку ж регіонала Ярослава Сухого, коаліція з БЮТ можлива. Проте, каже він, все залежатиме від Прем’єра Тимошенко.

«Головною умовою буде негайне припинення популізму, демагогії, і негайне вжиття непопулярних заходів, які конче необхідні саме сьогодні. Тому що оці постійні балачки, що все гаразд, «всьо харашо, прєкрасная маркіза», просто збивають людей з толку», – зазначив Ярослав Сухий.

БЮТ не вірить у любов регіоналів

Представники ж Блоку Юлії Тимошенко кажуть, що не проти коаліції з Партією регіонів, однак не вірять у таку перспективу.

«Якщо б заява Партії регіонів про входження до коаліції сьогодні лягла на стіл, то, думаю, що така ініціатива мала б підтримку всередині коаліції. Але я не бачу перспектив. Єдине, що може підштовхнути до цього Партію регіонів, це конституційний процес, якщо він розпочнеться у парламенті», – каже Радіо Свобода представник БЮТу Валерій Писаренко.

Електоральна дилема

Але наразі говорити як про створення ширшого формату коаліції, так і про одночасні президентські та парламентські вибори зарано, зазначає політичний експерт Кость Бондаренко. Значна частина регіоналів не налаштована об’єднуватися з БЮТ. А для проведення одночасних виборів потрібна парламентська більшість, яка може ухвалити відповідне рішення. А такої більшості нині немає. Що ж стосується дострокових одночасних виборів, то, на думку пана Бондаренка, вони вигідні Президенту та Партії регіонів.

«Президенту можна малими силами спробувати підняти свій рейтинг і навіть пробитися на другий президентський термін. А Партія регіонів чудово розуміє, що сьогодні є пік її електоральної підтримки, а з осені може початися поступове падіння її рейтингів», – зазначив Кость Бондаренко.

Між тим, головний юрист країни Микола Онищук заявив, що сьогодні для реалізації ідеї Президента Ющенка про одночасні вибори правових підстав немає.

(Київ–Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG