Доступність посилання

ТОП новини

Росія не штрафуватиме Україну за недобір газу


Російська влада не буде застосовувати штрафних санкцій до України у зв’язку з тим, що вона не повністю відбирає законтрактовані обсяги газу. Про це Радіо Свобода заявив радник українського прем’єра з енергетичних питань Олександр Гудима.

«Росія зобов’язувалася в багаторічних контрактах щороку через газотранспортну систему України пропускати певну зафіксовану кількість газу. Росія цього не виконує. Тобто, ми маємо взаємні зобов’язання. Україна має відбирати певні обсяги газу, що ми не робимо і не будемо робити, Росія зобов’язана прокачувати через ГТС України певні обсяги газу, що вона не буде робити в умовах світової економічної кризи», – сказав Гудима.

За його словами, «тут досягнутий компроміс, де кожна сторона розуміє, погоджується, що тут застосовувати санкції недоречно».

Крім того, як зазначив радник прем’єра, Росія відмовилася від санкцій щодо власних споживачів, які не відбирають газ за контрактами всередині держави. Такі ж санкції передбачаються і контрактами Росії з європейськими споживачами. Проте Москва не вдається до них, попри зменшення споживання в Європі.

Тим часом, речник «Нафтогазу» Валентин Землянський заявив, що ведуться переговори з російською стороною про зменшення обсягів споживання газу. За його словами, українська сторона виходить з того, що «весь світ зараз споживає менше газу, Європа споживає менше, Росія споживає менше».

Напередодні в «Нафтогазі» повідомили, що обсяг транзиту російського газу до Європи через Україну в першому кварталі склав 16,4 мільярда кубометрів замість запланованих 28,4 мільярда кубів.

Українська сторона офіційно заявляла, що зацікавлена в скороченні законтрактованих обсягів імпорту газу в 2009 році з 40 до 33 мільярдів кубометрів. Як напередодні повідомив перший заступник голови правління «Нафтогазу» Ігор Діденко, згідно із січневими контрактами, плани із закупівлі газу Україною становлять 40 мільярдів кубів газу, але в цих документах передбачається можливість закупівлі на 20% менше від встановленого обсягу.


«Тобто, за умовчанням можемо закупити всього 32 мільярди кубометрів. Сьогодні йдеться про необхідність закупити 33 мільярди кубів. Єдина дискусія йде в тому ключі, в якому кварталі купувати ті чи інші обсяги газу, тому що ціна поквартально зменшується», – сказав Діденко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG