Доступність посилання

ТОП новини

У Чернігові екологи «лікуватимуть» 300-річний дуб


Дерево захищає від руйнування Антонієві печери на Болдиних горах.

Про це повідомив учений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Сергій Черняков.

За його словами, директор еколого-культурного центру Володимир Борейко та співробітник Михайло Савченко детально обстежили дерево і надали рекомендації щодо його збереження.

За їхньою оцінкою, дерево знаходиться у незадовільному стані. На початку травня спеціалісти еколого-культурного центру планують знову приїхати до Чернігова, щоб здійснити очищення дупел дуба від трухлявої деревини, здійснити дезінфекцію від хвороботворних грибів і мікробів та «запломбувати» дупла, що дасть змогу зупинити руйнування дерева.

Спеціалісти еколого-культурного центру переконані, що за допомогою комплексу лікувальних заходів вдасться продовжити життя дерева, коріння якого охоплюють пагорб, де знаходяться підземні споруди, запобігаючи зсувам його схилів і витягуючи з них зайву вологу. У випадку руйнації згниє коренева система дерева.

Відтак, відкриються величезні отвори, які дозволять проникнення атмосферних опадів у підземні споруди, через що унікальні Антонієві печери, засновані в ХІ сторіччі, можуть загинути.

Минулого року у рамках благоустрою території біля дзвіниці Іллінської церкви проведені й першочергові заходи щодо збереження старого дерева. Зокрема, було укріплено пагорб, на якому росте дуб, та здійснено підсипку ґрунту і відповідно закрито коріння дерева.
XS
SM
MD
LG