Доступність посилання

ТОП новини

Іван Дем’янюк оскаржить ухвалу про депортацію в понеділок


Як повідомив у суботу син українця, звинуваченого в нацистських злочинах, Джон Дем’янюк-молодший, його батько на початку наступного тижня подасть оскарження на п’ятничне рішення про депортацію до федерального апеляційного окружного суду.

У п’ятницю імміграційний апеляційний суд відхилив подання вихідця з України Івана Дем’янюка, який живе у США під іменем Джон Дем’янюк, із проханням зупинити процес його депортації.

Цей імміграційний суд вирішив, що інше подання Дем’янюка, про перегляд усієї справи про його депортацію, має надто мало шансів на схвалення. Формально це друге подання ще перебуває на розгляді.

Видачі Дем’янюка домагається Німеччина, де його звинувачують у причетності до знищення 29 тисяч євреїв у нацистському таборі смерті Собібур на території окупованої Польщі. Німецькі прокурори заявляють, що Дем’янюк служив у цьому таборі охоронцем протягом часу, за який там знищили саме 29 тисяч людей, а відтак винен у причетності до цього.

Родичі Дем’янюка, якому недавно сповнилося 89 років, та його адвокати у США і в Німеччині кажуть, що той через поганий стан здоров’я не витримає нового арешту, дороги через океан і суду. Вони перелічують низку тяжких хвороб, які завдають Дем’янюкові фізичного болю і вимагають постійного лікування, а також той факт, що він уже не повністю усвідомлює всі подробиці того, що навколо нього відбувається.

Раніше Дем’янюка у США вдруге позбавили громадянства і постановили депортувати його до країни, яка погодиться його прийняти, теж стверджуючи, що він приховав свою службу охоронцем у нацистських концтаборах.

Дем’янюк заперечує ці звинувачення й заявляє, що ніколи не був охоронцем у таборах смерті, хоча як радянський військовополонений був змушений до служби на німців.

У 1980–90-х роках його вже позбавляли громадянства США і видали до Ізраїлю, де засудили до кари смерті за звинуваченням у тому, ніби він був сумнозвісним своєю жорстокістю охоронцем на прізвисько «Іван Грозний» у нацистському концтаборі Треблінка, але по тому повністю виправдали, і Сполучені Штати тоді повернули йому громадянство.
XS
SM
MD
LG