Доступність посилання

ТОП новини

Як іноземцеві вижити в Україні? Презентація посібника


Київ – Як іноземцеві вижити в Україні, захистити свої права і подолати бюрократію і корупцію? Допомогти в цьому їм має збірка під назвою «Як іноземцеві захистити свої права в Україні». Її презентували в Києві, і вона отримала схвальні відгуки європейських дипломатів, бізнесменів, а також студентів, у тому числі – з країн Африки та Близького Сходу.

Неймовірні, а часто й небезпечні пригоди іноземців в Україні розпочинаються на контрольно-пропускних пунктах на кордоні. Потім тривають упродовж пересування вглиб країни і аж ніяк не зникають навіть після приїзду закордонного гостя на місце роботи або проживання.

Європейці, опитані минулого року експертами Східноєвропейського інституту розвитку, нарікали на корумпованість прикордонників і митників, на погані умови сервісу у мотелях і ресторанах, на непорозуміння з українськими колегами по роботі.

Студенти з країн Африки, Близького Сходу вказують на расову нетерпимість українських міліціонерів, працівників сфери побуту, однокурсників.

Ідея допомогти іноземцям вижити в Україні – видати своєрідний «посібник для виживання» – одночасно прийшла виконавчому директорові Інституту Мрідулі Гош і працівникам Міністерства внутрішніх справ України.

«Ми окреслили коло питань і працювали з МВС. Ця брошура призначається для десятків тисяч людей, які не лише живуть і працюють в Україні, а й хочуть зробити якомога більший внесок у її розвиток», - розповіла пані Гош.

У посібнику міститься інформація про законодавчу базу України та ратифіковані державою міжнародні угоди із захисту прав людини, корисна інформація про діяльність правоохоронних органів тощо.

Самі іноземці вважають, що посібник треба доповнити інформацією про правові акти, які стосуються ведення бізнесу в Україні, а також подбати про захист так званих «туристів-одинаків». Це найчастіше європейці, які задля економії коштів та особистого інтересу самостійно подорожують до України.

Польський туристичний центр у Києві, українські тур-фірми, які приймають іноземців, стверджують: «Посібник для виживання» треба видати основними європейськими мовами і роздавати на західному кордоні України для таких «одинаків».

Потрібно більше інформації. І спонсорів

Адже, за словами менеджера однієї з київських туристичних компаній Лілії Хохлачової, вони найчастіше потерпають і від сваволі чиновників, і від незнання реалій у державі.

«По-перше, у нас немає інформації про те, як пересуватись. У нас немає rent a car сервісу, хіба що у Києві ці агенції можна знайти. Інформації нема про заклади харчування, щоб було недорого і зручно. Далі – дороги, вказівники. Скільки у нас вказівників іноземними мовами? Реально ніскільки, десята частина!» – бідкається Хохлачова.

Автори посібника готові його доопрацювати, перекласти іноземними мовами, але виникає проблема з фінансуванням видавничого проекту.

На сьогодні потенційних спонсорів наступного видання немає. Ймовірно, їх затримали на кордоні, або ж вони просто загубились десь на українських трасах або у містах.

(Київ - Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG