Доступність посилання

ТОП новини

Поп-культура і радянська ностальгія. Погляд з Чехії


Петра Шустрова
Петра Шустрова

Прага – Спроби cтворити спільний пострадянський культурний простір між Росією та Україною викликають в Україні гострі суперечки і протести на сторінках преси. А як на такі спроби дивляться спостерігачі з теренів, які не належать ані до російської, ані до української, і тим більше – до радянської культури? Думками про це ми попросили поділитися відому чеську публіцистку Петру Шустрову, яка була настільки вражена текстами деяких пострадянських пісень (зокрема, піснею Олега Газманова «Я зроблений у СРСР»), що нещодавно присвятила їм спеціальний коментар на Інтернет-сторінці «Радіо Ческо».

Петра Шустрова: Мені здавалось, що про такі речі не можна висловлюватись публічно. Це не прийнято в центрально-європейських країнах. Також мене дуже вразило, як про ці пісні дебатують користувачі інтернету. Я переглянула полеміку і ніде не прочитала, щоб хтось звернув його (Газманова – РС) увагу на те, що в найпрославленішій пісні він просто говорить неправду. Він говорить, що це моя країна, але ж ні кавказькі країни, ні Прибалтика такими не є. Адже це нечувано, щоб російський співак за підтримки тисяч своїх шанувальників вигукував: «Україна, Крим – це моя земля».

Радіо Свобода: Що це, на Вашу думку, ігнорування реальності, імперський реваншизм чи просто ностальгія за молодістю?

– Гадаю, що це дуже небезпечний націоналізм. Адже ще Сталін, втілюючи концепцію Радянського Союзу, хотів вивести новий природний вид – радянську людину. По суті, йшлося про розширення Росії. Я в жодному випадку не маю нічого проти російських громадян, культури, характеру, навіть подумати про це не можу, я не ксенофобна людина. Але ж у цих піснях немає ніякого інтернаціоналізму!

– Пані Шустрова, Чехія і Словаччина також колись були однією країною. Чи є якісь подібні пісні? Чи хоча б настрої в чеському суспільстві?

– Мені це видається смішним, хоча хтось, може, про це і скаже, наприклад: «Мої Татри». Але у нас ідеться зовсім про інше. Адже чехи, як відомо, зовсім не войовничі. То ж це можуть бути спогади людини, яка в Татри в дитинстві їздила. Люди моєї генерації прожили життя в одній країні. Але сьогодні ми усвідомлюємо, що є вже дві країни.

– Чому радянська ностальгія така популярна в Росії ?

– Росія шукає своє місце у світі. Гадаю, що ідея сили, на жаль, нинішній російській політиці підходить. І Газманов якраз це підтверджує. Газманов – представник режиму, режим його підтримує, а він підтримує владу.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG