Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада відмовилась розглядати закони, необхідні для співпраці з МВФ


Народні депутати відмовилися внести до порядку денного на вівторок законопроекти із збалансування державного бюджету на 2009 рік, бюджетів Пенсійного фонду й Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України».

За це проголосували менше необхідних 226 депутатів.

Зокрема, «за» в повному складі голосували фракції БЮТ та блоку Литвина, але фракція НУНС голосувала лише частково, тому голосів не вистачило.

Фракції Партії регіонів та комуністів не підтримали внесення даних законопроектів до порядку денного.

Лідер фракції НУНС Микола Мартиненко наголосив, що не розуміє «тих, хто не голосує». За його словами, ухвалення цих законопроектів має сприяти стабілізації економічної ситуації, а також «відкриває дорогу до співпраці з міжнародними фінансовими організаціями».

Як зазначив спікер парламенту Володимир Литвин, необхідно шукати порозуміння серед фракцій парламенту щодо можливості розгляду даних законопроекті в четвер, 16 квітня.

За його словами, на погоджувальній раді лідери фракцій обговорили можливість розгляду парламентом відповідних законопроектів на поточному пленарному тижні.

«У разі знаходження взаєморозуміння серед фракцій ми будемо мати можливість повернутися до розгляду цих документів у четвер», – сказав Литвин.

Крім того, як зазначив спікер, лідери парламентських фракцій домовилися, що розгляд відповідних законопроектів буде можливий після звернення до Верховної Ради Президента Віктора Ющенка щодо необхідності й доцільності такого кроку.

Вчора Президент Віктор Ющенко закликав парламент ухвалити ці документи.

Глава держави сподівається на те, що державний бюджет, а також бюджет Пенсійного фонду й Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» будуть збалансовані до 18 квітня.

МВФ може відмовитися від співпраці з Україною – БЮТ

Голова фракції БЮТ Іван Кириленко здивований відмовою частини фракції «Наша Україна – Народна Самооборона» підтримати внесення до порядку денного парламенту законопроекти щодо збалансування державного бюджету на 2009 рік, бюджетів Пенсійного фонду й Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України».

«Очікування були 100-відсотковими, домовленості були 100-відсотковими, публічні запевнення – 100-відсотковими в тому, що буде позитивне голосування. Ми сьогодні побачили, чого варті ці запевнення», – сказав він.

За словами бютівця, у відмові Верховної Ради внести до порядку денного на вівторок ці законопроекти винен Президент. «Що може бути після цих дій особисто глави держави й частини його фракції (НУНС), яка повністю асоціюється як президентська сила, мені сьогодні складно уявити», – зазначив він.

Кириленко висловив побоювання, що можливим наслідком відмови парламенту розглядати антикризові законопроекти стане припинення співпраці України з міжнародними фінансовими організаціями.

Водночас у НУНС пояснили, чому частина фракції не голосувала за економічні закони. Як заявив керівник депутатської групи «За Україну», народний депутат В’ячеслав Кириленко, ці законопроекти «несуть загрозу для певних секторів економіки».

«Ми принципами не торгуємо, і уряд все зробив для того, щоб ці законопроекти не пройшли», – сказав він.

Зокрема, за словами Кириленка, Кабінет Міністрів не вніс жодних змін до законопроектів, і вони завдають удар по малому бізнесу. «Підхід абсолютно поверховий, і він не несе позитивного результату», – зазначив депутат.

Натомість лідер фракції «Наша Україна – Народна самооборона» Микола Мартиненко заявив, що не розуміє позиції частини членів фракції, що не голосували за внесення до порядку денного законопроектів, спрямованих на співпрацю з Міжнародним валютним фондом.

За його словами, на сьогодні потрібно залишити на задньому плані свої внутрішньопартійні інтереси й думати про державу.

Він нагадав, що Президент Віктор Ющенко підтримав ухвалення відповідних законопроектів, але частина НУНС все ж таки, незважаючи на це, не голосувала.

У Секретаріаті критикують коаліцію за «недієздатність»

Відмова Верховної Ради внести до сьогоднішнього порядку денного законопроекти щодо збалансування державного бюджету на 2009 рік, бюджетів Пенсійного фонду й Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» свідчить про відсутність коаліції.

Про це заявив голова Секретаріату Президента Віктор Балога, повідомляє прес-служба глави держави.

За словами Балоги, практично кожне голосування у Верховній Раді щоразу підтверджує, що на сьогодні «в парламенті немає коаліції, яка б постійно налічувала принаймні 226 голосів народних депутатів, як того вимагає Конституція».

«Причина чергового фіаско в сесійній залі проста й очевидна: немає стабільної більшості, об’єднаної спільними зобов’язаннями й відповідальністю», – заяви голова Секретаріату.

Тому, на переконання Балоги, владу необхідно кардинально оновити.

«Сьогоднішній провал із прийняттям економічних законопроектів показує, що єдиним способом вийти з глухого кута влади є дострокові вибори – і парламентські, і президентські», – наголосив він.

При цьому голова Секретаріату заявляє, що жодні спроби створити в нинішньому парламенті нову коаліцію не зроблять його більш ефективним.

Тому зараз завдання парламенту, на думку Балоги, – «внести принципові зміни до виборчого законодавства й зробити можливими позачергові вибори».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG