Доступність посилання

ТОП новини

Під газовим прицілом


Прага – Один із провідних енергетичних експертів з Атлантичної Ради США Александрос Петерсен вважає березневу газову декларацію між Україною і ЄС важливим спільним кроком Президента України Віктора Ющенка і його Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко не лише для отримання кредитів у понад два мільярди євро для модернізації української ГТС, а й для пристосування українського енергетичного сектору до стандартів ЄС. Втім, на думку Петерсена, не все так просто: декларація Києва з ЄС не може приховати суперечливих українських реалій.

Александрос Петерсен відзначив в інтерв’ю Радіо Свобода, що газові стосунки України та Росії та їхній негативний вплив на ЄС стали вже своєрідною «притчею во язицех»: «Це вже перетворилося на кліше для визначення, що останні газові сварки між Москвою і Києвом мусять бути тривожним викликом для ЄС у його млявій боротьбі за забезпечення незалежного від контролю Кремля енергопостачання».

Американський експерт вказує у своєму новому коментарі для Радіо Свобода на те, що навіть події в українському газовому секторі напередодні підписання газової декларації в Брюсселі показали, що «українські політики зосереджені не на реформах і навіть не на реалізації найпопулярніших гасел - про це свідчить дуже низький рейтинг довір’я людей до Віктора Ющенка. Вони зосереджені на одному: всіма правдами і неправдами ведуть боротьбу за енергетичний контроль у середовищі енергетичних олігархів і під покровом непрозорих контрактів на постачання блакитного палива з Росії».

Петерсен також вважає, що своїми «набігами» на «Нафтогаз» Віктор Ющенко дав сигнал Москві, що він ще має силу в боротьбі зі своїм політичним конкурентом Юлією Тимошенко та може навіть «під прицілом» контролювати діяльність газових структур в Україні.

А гарантована для Росії опозиція – Партія регіонів – не лише спостерігає і зализує рани внутрішньополітичної боротьби, а й всіляко показує Москві свою готовність забрати назад кермо держави та переорієнтувати зовнішню політику Києва, навіть попри важку економічну кризу в країні.

Слабка Україна загрожує енергетичній безпеці ЄС

У даній ситуації, як вважає американський енергетичний експерт, слабка Україна лише загрожує енергетичній безпеці ЄС.

Александрос Петерсен дивується з безпечності європейців у ситуації з останньою газовою сваркою між Києвом та Москвою: «Подібна сутичка між Москвою і Києвом у 2006 році повинна була стати сигналом тривоги. Але цього не сталося. І криза минулої зими не остання».

Провідний енергетичний експерт з Атлантичної ради США переконаний, що допомога Заходу в політичній стабілізації у Києві, у реформах, насамперед в українському енергетичному секторі - це «зменшення можливості того, що Європа залишиться заручником подальшого безладу в газовому секторі України».

Американський енергетичний експерт вважає, що Брюссель мусить для цього не лише активно включитися у модернізацію українського газового сектору, але й має бути готовий «запропонувати Україні політичний еквівалент – гарантовану і пряму дорогу до повного членства в ЄС».

Бо інакше, на думку Петерсена, «єдиним переможцем тут буде Володимир Путін, який ще з часів Помаранчевої революції 2004 року прагне дестабілізації в Україні».

(Київ - Прага)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.
XS
SM
MD
LG