Доступність посилання

ТОП новини

Ужгородська влада просить відновити візовий режим з Євросоюзом


Ужгород –Міська рада просить відновити візовий режим з Євросоюзом. І насамперед – із Словацькою Республікою. Таке рішення депутати Ужгородської міської ради ухвалили днями під час чергової сесії. Словацька громада не розуміє таких заяв, пересічні громадяни проблемою не переймаються, а соціологи називають справжню причину появи дещо дивного документа: відмову у видачі візи комусь із депутатів.

Євроспільнота не дотримується ратифікованої між ЄС та Україною Угоди про спрощення оформлення віз для українців.

Одну з таких причин навели у зверненні депутати Ужгородської міськради до міністерства закордонних справ. У своїй заяві вони говорять про те, що процес оформлення віз для виїзду за кордон для українців надзвичайно ускладнено, їм дуже часто безпричинно відмовляють.

Перепони виникають і при перетині кордонів, і при пересуванні країнами Європи. Про все це йдеться в численних скаргах, які надходять до Ужгородської міськради. І найбільше це стосується саме Словацької Республіки, стверджує речник мерії Олег Подебрій.

«Рішення винесли після того, як міська влада отримала сотні, якщо не тисячі звернень з приводу просто знущання в консульствах міста Ужгорода, зокрема в консульстві Словацької Республіки в Ужгороді, над нашими громадянами», – каже Подебрій.

Словацька спільнота заяву ужгородських депутатів не розуміє

Вимога відновити візовий режим буквально шокувала словацьку громаду в Ужгороді. Завідувачка кафедрою в Ужгородському національному університеті Світлана Пахомова каже, що така заява – крок назад у прагненні України до євроспільноти. І в даному випадку, на думку викладачки, треба насамперед шукати проблему в самій Україні.

«Мені здається, що цей крок сьогодні — це крок назад, а не вперед. Якщо причина вимоги відновлення віз для іноземців у тім, що нас не поважають в консульствах чи посольствах, то це наша проблема: чому ми дозволяємо, щоб до нас так ставилися? Чому ми дозволяємо, щоб наші «рідні» чиновники до нас так ставилися? Отут проблема. А якщо ми закриємося від усього світу, то це наших власних проблем не вирішить», – сказала пані Пахомова.

Ярослав Джоганик – громадянин Словаччини, він вже більше десятка років викладає словацьку мову та культуру в Ужгородському національному університеті.

Це єдиний в Україні вуз, який готує і випускає викладачів словацької мови. Пан Ярослав каже, що за всі роки викладацької роботи робив усе можливе, аби лише зміцнити дружбу словаків та українців, домігся чималих результатів.

Нинішньою заявою міської ради дуже здивований, бо «якби чисто гіпотетично таке щось сталося (але я переконаний, що цього не станеться), мені як громадянину Словаччини від цього не стало би легше, але й сумніваюся, що українцям стало би набагато краще. Це не може статися, я однозначно проти цього».

Депутати образилися, бо їх занадто ретельно перевіряли словацькі митники?

У той же час окремі фахівці кажуть: підґрунтя цієї заяви банальне і, на жаль, не дуже приємне.

За словами соціолога Федора Шандора, «тут є лише один аспект: комусь із депутатів не видали візу внаслідок певної діяльності, адже було відомо про ті факти, що деякі депутати міської ради перевозили цигарки чи мали розпаяні баки. Відповідно, словацькі митники почали на них дивитися прискіпливіше, що поширилося й на інших депутатів».

Пересічні ж ужгородці до вимоги відновлення візового режиму ставляться по-різному. Більшості байдуже, бо до Європи не їздять. Комусь невигідно, бо словаки з прикордонних територій скуповують різний товар та продукти харчування в Закарпатті, тому багато місцевих мають на цьому заробітки. Інша частина говорить, що саме через активність європейських сусідів зросли ціни й у самому Закарпатті.

Як би там не було, але зараз, стверджують економісти, під час економічної кризи, саме прикордонні словаки та угорці врятували низку магазинів, ринків та супермаркетів області від закриття.

(Ужгород–Київ–Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG