Доступність посилання

ТОП новини

Кредити МВФ: ГРОШІ РОЗБРАТУ


Ігор Єресько, Микола Кульчинський
Ігор Єресько, Микола Кульчинський

Гості Свободи: народні депутати Ігор Єресько (БЮТ) та Микола Кульчинський (НУНС)

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Роман Скрипін: Якщо БЮТ кинувся блокувати трибуну, то до Вас питання, пане Єресько, це проти кого ви блокували, за що?

Просто логіку намагаються відстежитися сьогодні усі. В усіх вечірніх ефірах, якщо послухати радіо новини і почитати те, що вже встигли написати журналісти, малозрозуміло.

Ігор Єресько: Логіка наших дій була наступна. Спочатку формальна сторона справи. Те, що на погоджувальній раді сьогодні нам обіцяли, що питання про створення тимчасової слідчої комісії за конкретним фактом нападу та вбивство народного депутата і заволодіння його майном в кримінальний, нечесний спосіб, що було встановлено, і порушення цього зобов’язання не внесли сьогодні в порядок денний, не розглянули ми це…

- Це Ви маєте на увазі справу телеканалу «Інтер»?

Ігор Єресько:
Це не тільки справа телеканалу «Інтер». Мається на увазі сам факт вбивства. Це по-перше.

І по-друге, це підробка, як ми зрозуміли, всіх документів, які привели до втрати фінансової незалежності цілого ряду фінансових інститутів. При чому вони солідну мають вагу в фінансовому світі…

- Якого ряду інститутів?

Ігор Єресько: В тому числі й каналу «Інтер». Інші я поки що називати не маю права.

- Телеканал «Інтер», якщо я не помиляюся, то це комерційна структура, приватна і не є фінансовим інститутом.

Просто виходить, що ви блокували трибуну. Ви з Партією регіонів зчепилися зараз за телеканал «Інтер».
Ігор Єресько:
Ні, ми не чіпляємося. Зрозуміло, це комерційна структура. Ми ніяких, так би мовити, державних прав на цю структуру не маємо, але якщо йде порушення закону і спроба фальсифікувати на величезні суми кошти різного роду, то, зрозуміло, ми на стражі закону стоїмо.

- Це ж треба ще довести.

Ігор Єресько:
Буде доведено.

- Ви. як народний депутат, маєте право таке сказати. А в мене фактів немає, на жаль. І поки що факти сьогоднішні, які оприлюднені, говорять про те, що цього не було: ні махінацій, ні вбивства насправді.

Якщо розслідування доведе і буде рішення суду, тоді я скажу: так це було…


Ігор Єресько:
А ми як народні депутати маємо право на таку точку зору.

- Маєте.

Тобто, ви тільки за це блокували трибуну. Більше нічого?

Ігор Єресько: Так.

- Пане Миколо, як розуміти оці блокади трибуни? Тому що в телеканалі «Інтер», я так розумію, зацікавлені як БЮТ, так і Партія регіонів як медійний вплив напередодні виборів. І все це читається поміж рядків, скажімо, у виступах народних депутатів, політиків від цих двох політичних сил.

Микола Кульчинський:
Я не є симпатиком ні БЮТу, ні Партії регіонів.

- Ну, ясна річ – Ви ж належите до НУНС.


Микола Кульчинський: Я належу до депутатської групи «За Україну». Ми були в коаліції, набачилися і побачили, що ніхто не збирається виконувати зобов’язання перед виборцями, тобто приймати ті законопроекти, які були записані в коаліційній угоді.
Микола Кульчинський: Йде боротьба цих двох сил за медіаресурс, зокрема за канал «Інтер», а також, це понизити авторитет і заперечити діяльність заступника голови СБУ Хорошковського, ніби він має якусь причетність до цього каналу.

Я розділяю цей погляд, що блокування трибуни сьогодні було, як для мене, так взагалі штучне. Я розділяю той погляд, що йде боротьба цих двох сил за медіаресурс, зокрема за канал «Інтер», а також, можливо, якось це понизити авторитет і заперечити діяльність заступника голови СБУ Хорошковського, ніби він має якусь причетність до цього каналу.

Таке проглядається для мене особисто.

Ми не хотіли і не брали участь в блокуванні. Тим більше страсний четвер сьогодні. Хотіли нормальної, спокійної роботи, принаймні по тих питаннях, які можна було сьогодні обговорити і проголосувати позитивно.

- Я можу деяким політикам безкоштовну консультацію надати, що ця бійка за телеканал – це бійка за ілюзорний вплив насправді, тому що це не принесе ніяких девідентів. Якщо щодня можна з’являтися безперешкодно на екранах одного телеканалу в умовах плюралізму певного думок в Україні, то це ні до чого доброго не призведе. Може призвести навпаки до зворотного ефекту, тобто може у глядача з’явитися просто елементарна відраза.

Ігор Єресько:
Цікава думка.

- Чому думка? Це вже доведено практикою неодноразовою. Ви якщо хочете, будь ласка, далі продовжуйте…

Микола Кульчинський: Крім того впливу, є ще й бізнес, очевидно, інтереси. «Інтер» - це прибутковий канал. Може, ще й іде війна за…

- Я Вам знову можу дати безкоштовну консультацію. Більшість українських телеканалів є прибутковими.

І до подій сьогоднішнього дня.

Чистий четвер став в українському парламенті днем блокади трибуни та сварок. Та й сама коаліція опинилася під загрозою. Принаймні такою була реакція Голови ВР, політична сила якого теж входить до коаліції.

Вся справа в грошах від МВФ. Уряду в будь-який спосіб потрібно «збалансувати» бюджет або, принаймні, створити видимість цього...

Як стало відомо от останні години перед тим, як ми готували ефір, що місія МВФ має намір завершити роботу в Україні 17 квітня, тобто завтра. Про це повідом представник офісу МВФ в Україні. «У п’ятницю завершують роботу і ввечері летять», - сказав він.

І грошей не залишають. Тобто, ніякого ні другого, ні третього траншу. Про це повідомляють «Українські новини».

Ось така, можливо, неприємна новина для політичної сили БЮТ, оскільки уряду України потрібно збалансувати бюджет або, принаймні, позакривати ті дірки, які на сьогоднішній день є.

Ігор Єресько: У мене трошки інша інформація.

Так, вони летять, вони не припиняють цю роботу. Ця робота буде продовжена безпосередньо там, де вони базуються, МВФ. Тобто, ці переговори будуть продовжені.
Ігор Єресько: Всі вимоги, які нам висував у тій чи іншій формі МВФ, вони були задоволені, крім єдиного – це підвищення пенсійного віку.


Всі вимоги, які нам висував у тій чи іншій формі МВФ, вони були задоволені, крім єдиного – це підвищення пенсійного віку.

- Це ж сьогодні порадили фахівці ООН так само.

Ігор Єресько: Порадити порадили, а ми відстояли перед МВФ, що не потрібно нам цього робити. А те, що там пенсійні ці внески, що нам закидають, від малого, середнього бізнесу, то ми вважаємо, що принцип справедливості відносно нарахування пенсій повинен бути головним. Не може так бути, щоб підприємець малий та середній платив 6 гривень на місяць всього-навсього.

Крім того, на спрощенні цих процедур виплати податків у нас є і заправки, в нас є і великі магазини, там певні схеми існують. Такого не повинно бути.

І збурювати людей, наживати якісь політичні девіденти на цій ситуації економічній, то я цього не робив би і нікому не радив би.

- Я можу багато подискутувати стосовно приватних підприємців, СПД, так звані. Там просто, якщо оборот у вас більше за півмільйона гривень на рік, то ви сплачуєте більші податки.

Магазини цілі або автозаправка… Ну, хіба можна втаємничити такі доходи?


Ігор Єресько:
Виявляється, що можна.

- В який спосіб? Не заправляти через касові апарати?

Ігор Єресько:
Не через касовий апарат. Той же магазин розбивається на кілька секторів, скажімо, дільниць і беруться в оренду окремими…

Микола Кульчинський:
Пане Ігорю, по-перше про ці 6 гривень…

Взагалі перша теза, яку я хотів би сказати. Якщо підприємці використовують спрощений податок незаконно, то для цього є купа органів, починаючи від податкової поліції, податкової адміністрації, прокуратури, міліції. Це можна викорінити.

Справа не тільки в підприємцях. Звичайно, найманий робітник також сплачує небагато, 1-2% до Пенсійного фонду. Це небагато. За нього сплачує роботодавець 31%. Це не набагато більше від тих 6 гривень, це 25-30 гривень. Це з одного боку.

З іншого боку, в цьому законопроекті (я не знаю, яку постанову там прийняв сьогодні уряд, бо її ще ніде немає), але йшлося про працюючих пенсіонерів. І тут є проблема, тому що замість чесної розмови про сучасну нашу українську пенсійну систему, яка є дуже дискримінаційною для 80% пенсіонерів, замість цієї розмови уряд хоче наповнити Пенсійний фонд за рахунок найбідніших, ти же спрощенців.

Я не маю на увазі тих, хто по 500 тисяч, а хто до 50 чи до 100 тисяч в рік. Таких дуже багато. Хто нам показував статистику, який сегмент і сегмент цих працівників на спрощеній системі?

Я знаю купу людей, де 3-4 чоловіки. За них підприємець платить. А він собі вибрав шлях, що він не буде платити, він сам себе забезпечить, він платить 6 дійсно.

Але давайте тоді знімемо з закону про пенсійне забезпечення норму про те, що всім треба давати пенсію не менше прожиткового мінімуму. Давайте будемо, як раніше, для тих, хто не заробляє на цей прожитковий мінімум, п’ятсот з лишнім гривень, не стимулювати неробство, тобто хто не робив, той хай отримує соціальну допомогу, як було раніше, тобто при радянській владі 30 рублів, а зараз 20 гривень хай буде. І все, і знімемо цю норму та не будемо казати, що вони… Вони вибрали цей шлях – вони сплачують за найманих працівників…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)
XS
SM
MD
LG