Доступність посилання

ТОП новини

Суд у США зупинив депортацію Дем’янюка тим часом принаймні на тиждень


Апеляційний суд постановив у четвер, що до 23 квітня сторони справи – Міністерство юстиції США і родина й адвокати Івана Дем’янюка – мають подати на його розгляд свої аргументи щодо можливості чи неможливості його транспортування до Німеччини й суду над ним, зважаючи на стан здоров’я 89-річного вихідця з України, звинуваченого в нацистських злочинах.

Раніше лікар імміграційної служби США давав висновок, що Іван Дем’янюк, який живе у Сполучених Штатах під іменем Джон Дем’янюк, перебуває в «медично стабільному» стані, щоб витримати переліт за океан.

Натомість родичі й адвокати Дем’янюка перелічують його численні важкі хвороби і заявляють, що той може не пережити вже сам переліт навіть із кисневим апаратом у літаку. Вони також кажуть, що фізичні страждання тяжко хворого Дем’янюка, який сам уже не встає з ліжка й потребує постійного лікування, зроблять політ і суд над ним рівнозначним до «тортур».

Раніше в четвер інший апеляційний орган, Бюро апеляцій із імміграційних питань, відхилив подання Дем’янюка переглянути всю справу про його депортацію.

Тепер родичі й адвокати Дем’янюка збираються продовжити боротьбу проти його депортації в Апеляційному суді 6-го судового округу США.

У вівторок агенти імміграційної служби США вже забрали Дем’янюка з дому, щоб відвезти його на літак до Німеччини, але цей апеляційний суд тоді останньої миті зупинив депортацію.

Видачі Дем’янюка домагається Німеччина, де його звинувачують у причетності до знищення 29 тисяч євреїв у нацистському таборі смерті Собібур на території окупованої Польщі. Німецькі прокурори заявляють, що Дем’янюк служив у цьому таборі охоронцем протягом часу, за який там знищили саме 29 тисяч людей, а відтак винен у причетності до цього.

У четвер про бажання долучитися до судового переслідування Дем’янюка в Німеччині заявила й група нідерландських євреїв – на тій підставі, що зі згаданих 29 тисяч загиблих у таборі Собібур євреїв близько 27 тисяч були саме громадяни Нідерландів.

Раніше Дем’янюка у США вдруге позбавили громадянства і постановили депортувати його до країни, яка погодиться його прийняти, теж стверджуючи, що він приховав свою службу охоронцем у нацистських концтаборах.

Дем’янюк заперечує ці звинувачення й заявляє, що ніколи не був охоронцем у таборах смерті, хоча як радянський військовополонений був змушений до служби на німців.

У 1980–90-х роках його вже позбавляли громадянства США і видали до Ізраїлю, де засудили до кари смерті за звинуваченням у тому, ніби він був сумнозвісним своєю жорстокістю охоронцем на прізвисько «Іван Грозний» у нацистському концтаборі Треблінка, але по тому вирок скасували і звільнили його, і Сполучені Штати тоді повернули йому громадянство.
XS
SM
MD
LG