Доступність посилання

ТОП новини

Україна отримає другий транш МВФ


Київ – Україна зможе отримати черговий транш кредиту МВФ уже найближчим часом. До того ж його сума буде більшою, ніж планувалося. А частину цих коштів уряд зможе направити на покриття дефіциту державного бюджету. Такі підсумки візиту в Україну місії Міжнародного валютного фонду.

Місія Міжнародного валютного фонду після свого візиту до Києва рекомендуватиме Раді директорів МВФ надати Україні другий транш кредиту. За словами голови Місії МВФ Джейли Пазарбашиоглу, розмір другої черги позики stand by становитиме 2,8 мільярда доларів, що більше, ніж планувалося.

«Ми домовилися з керівництвом розбити транші 50 на 50. І скоро повернемося, щоб обговорити, якою буде наступна черга», – зазначає Джейла Пазарбашиоглу.

«Другий і третій транші разом – це 3,8 мільярда. Цей транш буде 1,9. І наступний буде таким же. Тобто цей, що зараз, трохи більший, а наступний буде меншим», – повідомила вона подробиці.

Але, додала вона, «нам потрібно ще подивитися на додатковий прогрес, який буде робити влада щодо реструктуризації і посилення банківського сектору».

Коштами МВФ можна буде «залатати» бюджетну дірку

Раніше Міжнародний валютний фонд наполягав на зменшенні бюджетного дефіциту. Однак тепер, зазначає Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, місія погоджується, що частина кредиту може піти на латання бюджетної дірки.

За її словами, важливим результатом переговорного процесу є не тільки узгодження програми, яка була переглянута, а ще й збільшення другого фінансового траншу, який надається Україні. Частина цього фінансового траншу спрямовується в бюджет України. Це дасть можливість у цей важкий час фінансовій системі України бути міцнішою, вважає Тимошенко.

Прем’єр нагадала, що Україна не є винятком для надання траншу у бюджет – такий транш надавався Угорщині і Туреччині. «Це є нормальний процесом, який підтримує структурні реформи», – вважає вона.

Остаточне рішення щодо надання Україні кредиту, каже Джейла Пазарбашиоглу, Міжнародний валютний фонд має ухвалити упродовж місяця.

«Ми сподіваємося, що за погодженням із Виконавчою радою директорів Фонду до середини травня можна сподіватися на позитивні рішення», – заявила вона.

Не найкращий, але вихід


Результат нинішнього візиту місії МВФ до України є перемогою уряду, каже в інтерв’ю Радіо Свобода економіст Олександр Пасхавер. Що ж стосується ймовірного залучення коштів Фонду для погашення бюджетного дефіциту, це, на думку Пасхавера, не найкращий варіант, але один із можливих виходів із нинішньої ситуації.

«Це така реанімація. Замість того, щоб лікувати раніше, тепер уже, що казати, коли треба реанімацію, – це вихід», – вважає економіст.

«Як ви можете коротити по живому? Соціальне не можна. Щодо бюрократичних витрат, витрат держави на управління, то для того, щоб не погіршити саме управління і скоротити витрати, потрібно робити адміністративну реформу. А якщо ви, не роблячи адміністративну реформу, скорочуєте витрати, – це є обман самого себе», – наголошує експерт.

Загальна сума кредиту, яку Міжнародний валютний фонд раніше вирішив надати Україні, ставить 16,4 мільярда доларів. Із неї Київ уже отримав 4,5 мільярди як перший транш кредиту. Другу чергу позики очікували отримати в лютому, однак через низку причин її виділення досі затримувалося.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG