Доступність посилання

ТОП новини

«Небезпечна свинина». Як не допустити поширення свинячого грипу на території України


50 мільйонів гривень виділив Кабінет міністрів на те, щоб не допустити поширення свинячого грипу на території України. Ці кошти підуть за покупку діагностичного устаткування і дезінфекційних засобів. Чи має Україна ефективні препарати проти вірусу свинячого грипу? Чи є можливість вчасно його виявити у людини? Які заходи безпеки вживає українська влада, щоб запобігти поширенню цього захворювання на території України?

Симптоми та шляхи поширення вірусу

На відміну від курячого грипу, свинячий грип передається не лише через хвору тварину або свіже м’ясо, але й від людини до людини, говорить перший заступник головного санітарного лікаря Людмила Мухарська. Єдиний профілактичний захід, за її словами, зробити все, щоб вірус не потрапив на територію України. «Вірус може потрапити 2 шляхами: з хворою твариною або інфікованою людиною. Наші фахівці працюють в пунктах перетинання кордон, де є санітарно-карантинні пункти. Перш за все, сьогодні нас турбує аеропорт «Бориспіль». Симптоми у свинячого грипу такі ж, як і в звичайного. Але для того, щоб був встановлений правильний діагноз, потрібно 3 складові: клінічні симптоми та підтверджений випадок контакту з людиною, яка мала аналогічні симптоми чи була хвора на свинячий грип, і лабораторне підтвердження».

Наразі новий вірус діагностують


У складі Міністерства охорони здоров’я України створили оперативний штаб, до складу якого увійшли керівники регіональних підрозділів Міністерства охорони здоров’я та санітарно-епідеміологічної служби. Міністр охорони здоров’я Василь Князевич доручив академії медичних наук розробляти методи діагностики нового вірусу. «Два інститути працюють. У нас є лабораторії, які можуть поставити діагноз та інфікувати цей вірус. Якщо ми не зможемо самі, є домовленість з Англією. Через ВООЗ у спеціальних лабораторіях ми також зможемо поставити цей діагноз».

Свинину ввозити тимчасово заборонили


Державний комітет ветеринарної медицини України ввів тимчасову заборону на ввезення свиней і м’яса. Заборонили імпортувати свинину з країн, де зафіксували випадки свинячого грипу - насамперед з Мексики, а також зі США, Канади та Нової Зеландії. Таким чином вдасться зберегти поголів’я українських свиней, стверджує Сергій Гнатюк, генеральний директор української корпорації з виробництва м’яса «Тваринпром». «Якщо ми завеземо заражене м'ясо, наші тварини будуть заражені, як би ми їх не ховали. Звичайно, небезпека є. Я сам за спеціальністю ветеринарний лікар, але з такою хворобою не зустрічався».

В Україні нині нараховується майже 7 мільйонів свиней, каже Микола Верницький, керівник аналітичного центру «Проагро». На сьогоднішній день серед них не зафіксовано випадків захворювання. «Це може бути лише вірус, яким хворіють і люди, і свині, але не обов’язково, що він пішов від свиней. Там немає збудників на фермах. Свині там теж хворіють, але це не епідемія серед свиней. Я не читав жодного матеріалу, де б писали про свинячий грип, як про курячий (наприклад, курячий грип починає поширюватись на фермі і вирізають усю ферму, тому що усі кури інфіковані, гинуть). Тут такого немає».

Італія заздалегідь розробила план боротьби з пандемією

У Європі вже виявили 2 хворих на свинячий грип: одного у Великобританії та одного в Іспанії. В Італії випадки нової небезпечної недуги поки що не зареєстровані. Міністерство охорони здоров’я Італії не виключає можливості проникнення вірусу на Апенніни, але місцевих мешканців запевняють, що в країні достатньо антивірусних препаратів для приборкання хвороби, розповідає місцева кореспондентка Радіо Свобода Наталка Кудрик.

Разом з іншими державами Євросоюзу Італія заздалегідь розробила план боротьби з пандемією, приготувавши запаси антивірусних медикаментів для 4 мільйонів осіб. Для тих, хто таки наважується вирушати до Мексики чи США, санітарні служби італійських аеропортів розповсюджують надруковані поради (зокрема, не їсти сирого свинячого м’яса, мити часто руки і дотримуватися інших правил гігієни). Італійські ветеринари та інші фахівці запевняють про відсутність ризику вживання м’яса свинини. Цей грип не вражає свиней і не передається від тварини до людини.

Вакцина та антивірусні препарати

На сьогоднішній день жодного повідомлення щодо захворювання на свинячий грип в Україні зафіксовано не було, стверджує перший заступник головного санітарного лікаря Людмила Мухарська. За її словами, вакцина проти вірусу свинячого грипу, який є новим і який передається від людини до людини, може з’явитися лише за півроку. «Запобігання складається із декількох факторів. Маски – це один із профілактичних заходів. Звичайно, потрібно вживати й інші відомі людям профілактичні методи, які вживаються при звичайному грипі. Підтверджено, що це вірус новий. Він – комбінація генів пташиного вірусу, людського та свинячого. І дійсно, для того, щоб виготовити вакцину, потрібно приблизно півроку. Але людям, які сьогодні перебувають у Мексиці, ця вакцина вже не допоможе, тому що вони в самому центрі цієї ситуації, але якщо вірус буде поширюватися на інші країни, то вони мають шанс отримати цю вакцину».

Вакцина свинячого грипу з’явиться не раніше, ніж через півроку, прогнозує Ігнат Машатар, професор кафедри гігієни харчування Медичного університету імені Богомольця. «Півроку – це оптимальний в середньому час, за словами спеціалістів, за який мікробіологи (інфекціоністи) можуть знайти таку вакцину».

Україна має препарат проти вірусу свинячого грипу, але про вакцину мова поки не йде, заявив міністр охорони здоров'я Василь Князевич і уточнив, що цей препарат зареєстрували в Україні, вивчили і йому вже дали належні рекомендації. При цьому міністр відмовився називати препарат. Мовляв, якщо це зробити, такі ліки відразу розкуплять.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

XS
SM
MD
LG