Доступність посилання

ТОП новини

Україна відновлює роботу в Карпатському Єврорегіоні


Сьогодні в Івано-Франківську за участю представників чотирьох областей – Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької проходить засідання Української національної ради Карпатського Єврорегіону.

Окрім затвердження організаційних документів щодо діяльності Національного представництва України в цій міжрегіональній асоціації, що об’єднує країни, на території яких розташовані Карпати, обговорюються екологічні проблеми Карпатського краю і можливість залучення технічної допомоги задля поліпшення стану довкілля.

За словами голови Івано-Франківської обласної ради Ігоря Олійника, «це прагматичний проект із захисту природи Карпат і захисту людей, які тут проживають» – через залучення територіальних громад, центральної влади і Європейського співтовариства.

Національне представництво України в Карпатському Єврорегіоні – створена в листопаді минулого року юридична структура, яка могла б залучати кошти на розвиток карпатських територій.

Наступним кроком, який би законодавчо підтримав розв’язання екологічних і соціальних проблем гірських районів, могло б стати підписання угоди між Україною і Євросоюзом про транскордонне співробітництво. Відповідне звернення до уряду ухвалили учасники зібрання.

Наразі спільні програми, які виконуються з Угорщиною, Словаччиною, Польщею чи Румунією (приміром, по Верхньому Пруту в Чернівецькій області, Тисі в Закарпатській чи захороненні пестицидів у Львівській) носять локальний характер.

Тому важливо, на думку представників чотирьох областей, мати спільні для усіх країн-учасниць Карпатського Єврорегіону програми розвитку Карпат, захисту населення від паводків.

Науковці Івано-Франківського Національного технічного університету нафти і газу пропонують створити єдину комп’ютерну систему екологічної безпеки.

Ситуація в Карпатах була однією з тем розмови під час останньої зустрічі президентів України та Угорщини.


XS
SM
MD
LG