Доступність посилання

ТОП новини

Росія хоче не володіння, а оренди української ГТС – Путін


Прем’єр-міністр Росії заявив після переговорів у середу в Москві зі своєю українською колегою Юлією Тимошенко, що Росія повинна брати участь у модернізації української ГТС.

«Є розуміння, що ефективна модернізація системи, яка забезпечує безперебійне постачання газу до Європи, можлива тільки за участю Росії», – сказав Володимир Путін.

«Без урахування інтересу російської сторони ми не уявляємо, як це можна зробити», – додав Путін. За його словами, без Росії неможливе також будівництво нових газотранспортних потужностей в Україні.

Відповідаючи на нагадування Тимошенко, що сама ГТС має залишитися у власності України, Путін заявив, що Росія й не претендує на управління українською газотранспортною системою.

Водночас він наголосив, що Росія продовжує розглядати варіант створення міжнародного консорціуму з управління ГТС як необхідну умову в процесі її модернізації.

За словами Путіна, створення міжнародного консорціуму з управління українською ГТС «ще може і має бути поставлено на порядку денному наших двосторонніх і багатосторонніх відносин, маючи на увазі і зацікавленість європейських споживачів».

Прем’єр російського уряду додав, що створення такого консорціуму передбачало б управління українською ГТС на правах оренди, а не передачі в управління будь-якій зі сторін, і сама газотранспортна мережа залишилася б при цьому у власності України.

Ідея консорціуму для управління ГТС України виникла 2002 року, коли Володимир Путін був президентом Росії, а його українським колегою був Леонід Кучма. Тоді консорціум формально створили й зареєстрували, але далі справа не пішла.
XS
SM
MD
LG