Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко хоче розплачуватися за газ авансовою вартістю транзиту, Путін не дуже


Прем’єр-міністр України після переговорів у середу в Москві зі своїм російським колегою Володимиром Путіним заявила ввечері, що вони «чітко» зафіксували таку домовленість про 800 мільйонів кубометрів газу: він надходить до газових сховищ України, а «ми вже за цей об’єм розрахувалися транзитом подальших періодів».

Юлія Тимошенко наголосила, що наполягатиме, щоб оплата за всі 19,5 мільярдів кубометрів газу, які необхідно закачати в підземні газові сховища України в 2009 році, була проведена авансовими коштами, отриманими за транзит газу.

За її словами, на сьогодні готується проект міжурядової угоди, в якій будуть передбачені «всі аспекти» таких взаємних розрахунків. Цей проект Україна планує передати Росії після травневих свят.

Прем’єр заявила, що такий варіант розрахунку є «взаємовигідним для України і Росії».

Раніше в середу Володимир Путін заявив, що питання про форму оплати за згадані 19,5 мільярдів кубометрів газу на сьогодні остаточно не вирішене і потребує «додаткового вивчення і дослідження».

За його словами, російська сторона не підтримує варіант оплати газу за рахунок коштів, одержаних за майбутній транзит газу територією України, який Тимошенко назвала підхожим для України.

Як сказав російський прем’єр, вартість цього газу становить близько 5 мільярдів доларів, а це сума, яку «Газпром» мав би заплатити за кілька років наперед. Відтак, додав він, незгода Росії пов’язана не з її «злою волею», а з побоюваннями, що за ці кілька років унаслідок домовленостей України і ЄС транспортуванням газу в Україні займатиметься не «Нафтогаз», а інша компанія, і не буде «з кого спитати».
XS
SM
MD
LG