Доступність посилання

ТОП новини

Невдалий візит Прем'єра в Москву? Які найслабші місця кандидатів у президенти? (Огляд преси)


Київ – Найближчими днями політики і ЗМІ ще дадуть оцінку вчорашньому візиту Юлії Тимошенко в Москву. Однак, як стверджує газета «Сегодня», однозначно вдалим назвати цей візити українського прем’єра не можна. І причина тут не лише в тому, як Ю.Тимошенко зустріли в Білокам’яній. Радше тому, що сама Прем’єр не впевнена, що ставка на Москву напередодні президентських виборів є для неї правильним вибором. Особливо це було помітно, на думку газетярів, під час її зустрічі з Патріархом РПЦ Кирилом, коли вона намагалася лишатися в затінку. А напередодні цієї зустрічі Ю.Тимошенко зазначила, що її ініціатором був Патріарх. Докладніше зі спостереженнями і висновками журналісти знайомлять у статті «Кремль не вірить Тимошенко на слово».

Нинішня президентська кампанія, крім надміру брудних технологій, адміністративних і фінансових ресурсів, вирізнятиметься ще й своєю «антикризовістю». Звісно ж, як пише газета «Нова», кожен кандидат запевнюватиме електорат у своїх виключних антикризових здібностях і щедро роздаватиме обіцянки. При цьому всі демонструватимуть виборцям брудну білизну конкурентів. Благо, компромат є на всіх кандидатів в президенти. Скажімо, серед найслабших місць Юлії Тимошенко – її партійні списки, де серед «білого братства» можна побачити рейдерів, кучмістів, корупціонерів і просто бандитів. А ось Володимиру Литвину може вилізти боком його миротворчість, бо через неї він виглядає політично млявим і безхарактерним. Про слабкі місця інших політиків розповідається в матеріалі «Вибори президента: війна компроматів».

Нинішня виборча кампанія відбуватиметься на тлі спаду економіки, коли зупиняється багато процесів життєзабезпечення держави. Але те, що стосується мотивації політиків-кандидатів у президенти, вона така ж, як і на попередніх виборах, а саме: втримати владу, як ресурс розкрадання і дерибану. А ось проблеми суспільства вже принципово відрізняються. Про це в газеті «День» наголошує політолог Костянтин Матвієнко. Заголовок публікації «Запити суспільства та якість влади».

Газета «Вечірній Київ» стверджує, що українська влада, узаконивши міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика, цього року залишила його без фінансування. Не обійшлося і без скандалу. Зокрема, у фінансових питаннях. Про них докладніше йдеться у статті «Державна справа – без державних грошей».

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG