Доступність посилання

ТОП новини

Плани Києва і Брюсселя про модернізацію ГТС і домовленості про це з Москвою не суперечать одне одному – Тимошенко


Брюссельська декларація щодо модернізації газотранспортної системи України, укладена з Європейським Союзом, та вчорашні домовленості про участь Росії в цій модернізації «перебувають у гармонії», заявила Прем’єр-міністр на прес-конференції за підсумками її вчорашнього візиту до Москви.

За словами Юлії Тимошенко, під час візиту йшлося про участь Росії в модернізації ГТС України як партнера в постачанні устаткування, труб та інших складових завдяки забезпеченню кредитними ресурсами, які мають надійти за Брюссельською декларацією.

Прем’єр додала, що голова російського уряду Володимир Путін під час зустрічі наголосив, що Москва не претендує на право власності на ГТС України.

3 березня в Брюсселі на Міжнародній інвестиційній конференції з модернізації української ГТС «ЄС – Україна: партнери із забезпечення поставок газу до Європи» було підписано Спільну декларацію ЄС, України і міжнародних фінансових організацій, яка визначатиме основу для надання інвестицій для такої модернізації. Росія в декларації не згадується.

Після різких заяв із Москви, що Росія мусить брати участь у долі газотранспортної системи України і почне переглядати принципи своїх відносин із ЄС, якщо інтереси Москви ігноруватимуть, Київ і Брюссель заявили, що планують залучити до модернізації української ГТС і Росію.

Раніше сьогодні єврокомісар із питань енергетики Андріс Пієбалґс знову запевнив, що ЄС не має планів ізолювати Росію від участі в модернізації ГТС України.
XS
SM
MD
LG