Доступність посилання

ТОП новини

Секретаріат: Заява міністра енергетики може «спровокувати міжнародний конфлікт»


Уповноважений Президента з питань міжнародної енергетичної безпеки Богдан Соколовський нагадав, що неодноразово і Віктор Ющенко, і його азербайджанський колега Ільгам Алієв заявляли, що каспійської нафти достатньо для прокачування по нафтопроводу «Одеса – Броди» в аверсному, тобто прямому, режимі – від Одеси до Бродів і далі на захід, як проектувалося при його будівництві.

Домовленість про це є, і «щодо постачальників нафти питання давно закрите», сказав Соколовський.

Раніше сьогодні міністр палива та енергетики Юрій Продан заявив, що негайний запуск «Одеса – Броди» в аверсному режимі проблематичний.

Можливість зробити це сумнівна через «відсутність контрактів на постачання і споживання нафти», заявив він.

Учора Президент Віктор Ющенко заявив, що вимагає від уряду негайно перевести нафтопровід «Одеса – Броди» в аверсний режим.

Нині цей нафтогін працює в реверсному (зворотному) режимі, подаючи російську нафту з Бродів до нафтозавантажувального терміналу в Одесі.

У квітні Азербайджан підтвердив готовність надати каспійську нафту для потреб України та Європи, включно з нафтою на технічні потреби запуску «Одеса-Броди» в аверсному режимі.

У квітні ж було затверджено техніко-економічне обґрунтування добудови нафтопроводу «Одеса – Броди» далі на Захід, до польського Гданська.
XS
SM
MD
LG