Доступність посилання

ТОП новини

Комунiсти пропонують вiдновити страту в Українi


Фракцiя Компартії пропонує вiдновити смертну кару в Українi за низку тяжких злочинiв, заявив лiдер фракцiї Петро Симоненко.

За його словами, комунiсти розробили законопроект про внесення змiн до Кримiнального кодексу України, яким, зокрема, пропонується запровадити страту за такi злочини, як умисне вбивство, торгiвля людьми, розбiй, бандитизм, теракт, контрабанда наркотичних засобiв, отримання хабарiв.

Крiм того, в законопроектi пропонується запровадити довiчне ув’язнення за зґвалтування, насильницьке задоволення статевої пристрастi, грабiж, також привласнення майна шляхом використання службового положення, створення злочинної органiзацiї, сутенерства i втягування в заняття проституцією.

Симоненко повідомив, що при розробці вiдповiдної пропозицiї вивчався досвiд iнших держав.

«Фракцiя комунiстiв вважає, що внесення цих змiн до законодавства посилить відповідальність», – сказав Симоненко.

При цьому, вiдповiдаючи на запитання, чи iснує iмовiрнiсть винесення неправильного судового рiшення i засудження до страти невинної людини, голова фракції КПУ наголосив, що, справдi, така iмовiрнiсть iснує, проте, в законопроектi передбаченi заходи обережностi, пов’язанi з можливiстю такої судової помилки.

Зокрема, за його словами, законопроект пропонує, щоб протягом шести мiсяцiв не виконувався вирок суду про винесення страти: «Цей перiод дасть можливiсть розiбратися в правильностi вироку суду». Крiм того, передбачається i участь суду присяжних у такому розглядi.

В Україні мораторій на страту вперше почав діяти в 1995 році, незадовго до вступу країни до Ради Європи, обов’язковою умовою перебування в якій є відсутність смертної кари. Остаточно виняткову міру покарання в Україні перестали застосовувати в 1997 році. А ще через 2 роки Конституційний Суд визнав, що смертна кара суперечить Конституції. Після цього парламент вніс зміни до Кримінального кодексу та остаточно вилучив поняття «смертна кара» з офіційного списку кримінальних покарань в Україні.
XS
SM
MD
LG