Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко взяв участь у перепохованні останків військовополонених


Президент Вiктор Ющенко переконаний, що обов’язком нинiшнього поколiння є передати пам’ять про загиблих воїнiв нащадкам.

Про це глава держави наголосив у своєму виступi сьогоднi пiд час церемонiї перепоховання на Мiжнародному кладовищi «Поле пам’ятi», що на Хмельниччинi, останкiв вiйськовополонених, полеглих у Другiй свiтовiй вiйнi, повiдомляє прес-служба Президента.

За словами Ющенка, роль «нашого народу у розгромi гiтлерiвської Нiмеччини – одна iз найзначимiших i пам’ять про неї має бути для нас вiчною i священною».

«Разом з iншими свiтовими народами ми перемогли цiною величезних втрат i надлюдських зусиль. Ще раз хочу пiдкреслити – це добре пам’ятає ваша подiльська земля. Тут, у 1941 роцi у кривавих битвах боролись п’ять радянських армiй. Тут полягли сотнi тисяч, а десятки тисяч потрапили у нiмецький полон», – сказав Президент.

«Тут, на цiй землi фашисти знищили в концтаборах, єврейських гетто, гестапiвських катiвнях майже пiвмiльйона людей, половина з яких було цивiльне населення... Майже 80 сiл – спалено, знищено i стерто з лиця землi. Така доля нашого Подiлля», – наголосив глава держави.

Президент зазначив, що наразi встановлено i оприлюднено 18 тисяч iмен тих, хто загинув у «Грослазаретi-301». Загалом на Хмельниччинi виявлено 638 могил масових поховань.

Меморiал «Поле пам’ятi» створений у Славутi в 2006 роцi на мiсцi захоронень померлих у «Грослазаретi-301», концентрацiйному таборi для поранених i хворих радянських вiйськовополонених.

За iнiцiативою Президента Ющенка, пiд гаслом «Єдина Європа – спiльна пам’ять» 2 вересня 2007 року тут вiдбулося перепоховання останкiв 122 жертв нацистських концтаборiв та 123 жертв таборiв НКВС. Наступного року були перепоховані останки 993 радянських вiйськовополонених, загиблих у нiмецькому концтаборi у Вiнницi, та 226 вiйськовополонених нiмцiв, померлих у таборi НКВС у селищi Пуща-Водиця.
XS
SM
MD
LG