Доступність посилання

ТОП новини

Влада США викликає Дем’янюка самому з’явитися на депортацію


Як повідомив син вихідця з України Джона (Івана) Дем’янюка, якого звинувачують у нацистських злочинах, Джон Дем’янюк-молодший, працівники імміграційної служби США принесли в п’ятницю його батькові листа з проханням прибути до цієї служби, щоб бути депортованим до Німеччини.

Дати явки в листі не вказали.

За словами Дем’янюкового сина, цього листа оскаржувати не будуть, бо не бачать у цьому сенсу.

Речник імміграційної служби відмовився коментувати це повідомлення і сказав лише, що уряди США і Німеччини «тісно співпрацюють» над здійсненням депортації Дем’янюка.

У середині квітня працівники імміграційної служби вже забрали Дем’янюка з дому на летовище, де на нього чекав спеціальний літак для польоту до Німеччини. Тоді депортацію на якийсь час зупинило рішення суду, що надійшло останньої хвилі.

У четвер Верховний суд США без жодних коментарів відмовився брати до розгляду подання Дем’янюка, в якому той просив тимчасово зупинити його депортацію, поки адвокати зможуть спробувати довести її неприпустимість.

Таким чином, після низки розглядів у різноманітних судах і апеляційних органах нижчих інстанцій, які Дем’янюк урешті програв, він вичерпав усі можливості для оскаржень у США.

Але Дем’янюк-молодший заявив, що все ж спробує домогтися в окружному апеляційному суді рішення переглянути всю справу про депортацію його батька.

Тим часом адвокати 89-річного Дем’янюка в Німеччині оскаржують у німецьких судах виданий там ордер на його арешт, щоб зупинити депортацію через скасування цього ордера.

Раніше цього тижня Адміністративний суд Берліна вже відхилив одне подання Дем’янюка, в якому той просив зупинити його депортацію до Німеччини. Суд заявив, що Німеччина не зобов’язана відвертати цю депортацію і в будь-якому разі не може вплинути на це, бо рішення про депортацію ухвалюють Сполучені Штати.

Німеччина домагається видачі Дем’янюка, звинувачуючи його в причетності до знищення 29 тисяч євреїв у нацистському таборі смерті Собібур на території окупованої Польщі. Німецькі прокурори заявляють, що Дем’янюк служив у цьому таборі охоронцем протягом часу, за який там знищили саме 29 тисяч людей, а відтак винен у причетності до їхнього вбивства.

Раніше Дем’янюка у США вдруге позбавили громадянства і постановили депортувати його до країни, яка погодиться його прийняти, теж стверджуючи, що він приховав свою службу охоронцем у нацистських концтаборах.

Дем’янюк заперечує ці звинувачення й заявляє, що ніколи не був охоронцем у таборах смерті, хоча як радянський військовополонений був змушений до служби на німців.

У 1980–90-х роках його вже позбавляли громадянства США і видали до Ізраїлю, де засудили до кари смерті за звинуваченням, ніби він був сумнозвісним своєю жорстокістю охоронцем на прізвисько «Іван Грозний» у нацистському таборі смерті Треблінка, але по тому вирок скасували і звільнили його, і Сполучені Штати тоді повернули йому громадянство.
XS
SM
MD
LG