Доступність посилання

ТОП новини

Харківські профспілки вимагають погасити заборгованості із зарплати


Харківські профспілки провели першотравневий мітинг. «Ні зниженню життєвого рівня громадян!»
Харківські профспілки провели першотравневий мітинг. «Ні зниженню життєвого рівня громадян!»

Харків – Близько трьох тисяч осіб зібрали профспілки на першотравневий мітинг у Харкові. Акцію вирішили провести сьогодні, оскільки на 1 травня, за словами організаторів, припадають поминальні дні. Основне гасло цьогорічного першотравня – «Ні зниженню життєвого рівня громадян!»

«Гарні лозунги: «Покращення життя вже сьогодні!» і «Україна для людей!». І що ми бачимо? Дійсно, життя людей стає кращим, але цих людей можна перелічити по пальцях!» – із цих слів одного з очільників Об'єднання профспілок Харківської області розпочався мітинг, присвячений Дню захисту прав трудящих. На площі Конституції у центрі міста зібралися представники промислових гігантів Харківщини, які й надалі балансують на межі банкрутства – заводу імені Малишева, електромеханічного, авіаційного, а також комунальних підприємств. Прийшла навіть студентська молодь.

«Зарплати маленькі, пенсії маленькі, а квартплата і все решта божевільні, все навкруги подорожчало»; «Купу проблем створили, і пенсії, і тарифи, і все лежить на плечах народу. Вони хочуть на плечах народу собі побудувати гарне життя!»; «Я думаю, що нічого не доб'ємось. Але прийшли спробувати!» – кажуть учасники мітингу.
Найболючіше питання на Харківщині, як каже голова Об'єднання профспілок області Сергій Тесленко, – борги із зарплати. Сума заборгованості на місцевих підприємствах щороку коливається в межах 150 мільйонів гривень.

70 відсотків боргів припадає на промисловість. Заводові імені Шевченка, що є державним підприємством, щоб виплатити людям гроші за останні три роки, навіть доводиться розпродавати обладнання та приміщення, а щоб надалі не нарощувати борги – масово звільняти робітників.

Профспілки просять – урядовці «працюють»
Ліквідувати усі зарплатні борги до кінця цього року – це одна з вимог профспілок, яку вони визначили у зверненні до Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів. Окремими пунктами у резолюції, ухваленій на мітингу, вказана вимога встановити в країні реальний прожитковий мінімум, підвищити зарплати та пенсії, стабілізувати ціни на харчі, енергоносії та житлово-комунальні послуги, не допустити ухвалення пенсійної реформи, а також узгодити із профспілками новий Житловий та Трудовий кодекси. Крім того – виконати передвиборні обіцянки і зробити, нарешті, «Україну – для людей!»

«Рішення усіх кризових проблем відбувається за рахунок працюючої людини. Звичайно, на ту заробітну плату і пенсії, які на сьогодні визначені, людям дуже важко прожити. Тому одна з вимог – щоб мінімальний прожитковий мінімум відповідав реальному зростанню цін в країні», – сказав Сергій Тесленко.

Щороку на 1 травня профспілки ухвалюють подібні резолюції зі зверненням до влади. І навіть отримують відповіді від чиновників. Днями, як каже Сергій Тесленко, надійшов лист із Кабміну щодо перегляду системи нарахування заробітної плати. Урядовці відповіли, що «над питанням працюють».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG