Доступність посилання

ТОП новини

Алергія і як з нею боротися


Київ – Кожна п’ята людина в світі страждає на алергію, стверджують експерти. Невдовзі, за їхніми прогнозами, від алергії потерпатиме половина всього людства. В Україні ж на цю недугу хворіє близько 10 мільйонів людей.

Алергічну реакцію можуть викликати найзвичайнісінькі речі довкола нас. Але чемпіоном серед алергенів залишається квітковий пилок.

Збій в імунній системі

Алергію може спричинити і звичайна пилюка, і навіть сонячне проміння. Але 50 відсотків усіх алергіків страждають від специфічної реакції саме на пилок рослин. Пора цвітіння дерев або трав перетворюється для них на період страждань.

У цьому винен збій у роботі імунної системи. Вона починає сприймати безпечні речовини як загрозу, і внаслідок цього організм видає специфічну реакцію.

Про прояви пилкової алергії розповів алерголог, доцент кафедри клінічної імунології та алергології Національної медичної академії післядипломної освіти імені Шупика Віктор Літус.

«У людей можуть з’являтися головні болі, мігрені, які пов’язані з цвітінням, погіршення зору, загалом погіршення самопочуття, порушується сон. Алергік починає відчувати гострий неприємний біль в очах, подразнення в носі, що призводить до фізіологічного порушення акту дихання. Крім того, поліноз (алергія на пилок) може переходити ще й у сезонну бронхіальну астму, мати шкірні прояви і, врешті-решт, закінчитися анафілактичним шоком (що може бути фатальним). Це захворювання не просте, а з часом може мати важчі клінічні прояви», – зауважив алерголог.

Хтось потерпає від алергії на квітковий пилок. Хтось не може бути поруч із пухнастими тваринами, а хтось – їсти горіхи чи цитрусові.

Прихід весни киянку Тетяну не радує. Адже алергія, зокрема і на квітковий пилок, турбує її вже 6 років. А почалося все з роботи на фермі.

«Робота була з тваринами, випаровування аміаку роз’їдали слизисту носа. Я стала чутливою до різних подразників, спочатку алергія на цвітіння, на траву різну, на сіно, потім на тварин, на шерсть, на пил… Намагалися лікувати, навіть оперували, але нічого не допомагало. Неможливо дихати носом, ніс запухає, чухається, течуть сльози – ні дихати, ні розмовляти спокійно неможливо. Це постійний дискомфорт!», – скаржиться Тетяна.

Алергія може бути спадковою, тому найбільше ризикують захворіти на алергію ті люди, у сім’ях яких вже є алергічні захворювання, які страждали в дитинстві діатезом, які росли на штучному харчуванні. Якщо хтось із батьків має алергію, то в одному випадку з чотирьох у дитини також розвиватиметься ця хвороба. Шанс мати алергію збільшується до 75-80 відсотків, якщо на алергією страждають і тато, і мама.

Продукція для алергіків

Алергікам доводиться берегтися від продуктів побутової хімії, дуже обережно вибирати косметику і стерегтися навіть звичайних меблів чи подушок. Тому в світі існують підприємства, які виробляють товари саме для людей, що страждають на алергію.

Менеджер однієї з іноземних косметичних фірм Олена Воляник розповіла, чому продукція її компанії підходить алергікам.

«Ми приділяємо увагу алергії в першу чергу. Бо сьогодні дуже багато людей страждають від того, що креми спричиняють алергічні реакції. Подразнення на шкірі після використання косметики виникають через агресивні консерванти, віддушки, запашники. У нас таких складників нема, і саме тому наші креми не викликають подразнень. Для нас важливе самопочуття людини. Кожен клієнт заповнює анкету на чутливість зі стандартними питаннями. Крім цього, ми прописуємо алергени, які негативно впливають на конкретну людину. І за спеціальною табличкою визначаємо, які компоненти краще цій людині не радити. Адже, якщо клієнт наніс крем на обличчя і з ним щось не те сталося, то крем одразу ж летить у смітник!» – розповідає менеджер.

За статистикою, алергія зустрічається найчастіше в країнах з високим рівнем життя. Існує теорія, що така поширеність алергії пов’язана з тим, що в цих країнах діти зазвичай зростають у надчистому середовищі. Тому імунна система не вчиться розпізнавати справжніх ворогів і починає реагувати на нешкідливі речовини.

Діагностика та лікування

Дізнатися, чи є в тебе алергія, і перевірити, внаслідок яких речовин вона розвилася, можна за допомогою аналізів крові та шкірних тестів, говорить лікар Київського алергологічного центру Олена Бачинська. Людина, яка має направлення від дільничного лікаря, може пройти ці дослідження в центрі безкоштовно. У приватних лабораторіях один такий аналіз коштує від 400 гривень.

«Є 2 шляхи: проби на шкірі і визначення алергії за аналізом крові. Проби на шкірі займають всього хвилин 15-20. Робляться маленькі насічки, туди капають різні алергени. І лікар дивиться на реакцію. Аналіз крові ж визначає, чи є в крові пацієнта специфічна реакція на той чи інший алерген. Існують різні групи цих алергенів – побутові, епідермальні, пилкові, харчові…», – пояснює лікар.

Всупереч поширеному переконанню, алергія, зокрема на квітковий пилок, лікується, наголошує алерголог, доцент кафедри клінічної імунології та алергології Національної медичної академії післядипломної освіти імені Шупика Віктор Літус.

«Використовують метод специфічної імунотерапії: вводять людині причинний алерген у малих концентраціях з поступовим наростанням, внаслідок чого через деякий час організм перестає реагувати на даний пилок», – каже Літус.

Інша справа, що не всі йдуть на цей метод лікування, говорить Віктор Літус, адже потрібно приходити в лікувальний заклад і витрачати на своє здоров’я час.

«Тому другий метод – це симптоматичне лікування. Пацієнти часто використовують цей метод, тому що у нас вільний доступ до лікарських засобів, чого бути не повинно. У цьому випадку використовують речовини, які звужують судини носа і знімають симптоми набряку. Але ці речовини довго використовувати не можна, бо в них є побічна дія, звикання. Третій метод – це використання топічних назальних гормонів – глюкокортикоїдів. Вони досить ефективні і мають мінімальну побічну дію», – розповів лікар.

Тим, у кого алергія на пилок, у період загострення хвороби лікарі радять зменшити час перебування на повітрі, не їздити з відкритими вікнами в машині, а приходячи додому, щодня витрушувати свій одяг та перевдягатися у домашнє. Крім того, можна придбати спеціальні фільтри для носа.

Тим же, у кого алергія на певні продукти харчування, фахівці пропонують обрати індивідуальну дієту і не порушувати її.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG