Доступність посилання

ТОП новини

У Верховній Раді вже хочуть змінити доступ до публічної інформації


Київ – Українські правозахисники закликають Голову Верховної Ради Володимира Литвина не змінювати нещодавно ухвалений закон про доступ до публічної інформації. Автори звернення наголошують, що у парламенті хочуть викинути з документа більшість прогресивних норм, зокрема, вилучити норму про вільний доступ до інформації щодо розпорядження бюджетними коштами, а також володіння державним майном. Розробники змін також пропонують відкласти впровадження закону із 9 травня на наступний рік.

Закон України «Про доступ до публічної інформації» передбачає, наприклад, скорочення терміну обробки інформаційного запиту із 30 днів до 5. Окрім цього, гарантований вільний доступ до даних про розпорядження бюджетними коштами, а також в цілому доступ до публічної інформації незалежно від того, стосується інформація запитувача прямо чи ні.

Верховна Рада ухвалила його 13 січня – після тривалих закликів громадських організацій та журналістів. У змінах, які нещодавно отримали у парламентському комітеті з питань свободи слова та інформації, все згадане вище та низку інших норм пропонують прибрати або замінити.

У відкритому зверненні до спікера Верховної Ради Володимира Литвина Українська Гельсінська спілка з прав людини та Харківська правозахисна група застерігають: запропоновані зміни «не узгоджуються з Конституцією, європейськими стандартами та інтересами українських громадян».

«Фактично вносяться зміни, спрямовані на те, щоб зробити умови для органів державної влади, які мають на ці запити відповідати, більш прийнятними. Хай би був цей закон таким, яким він є, хай би попрацював хоч рік, щоб якась практика була, а потім вже можна вносити зміни, враховуючи ті суперечності, які неодмінно випливуть», – зазначив у коментарі для Радіо Свобода співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

У Литвина кажуть, що зміни технічні

Голова парламентського комітету з питань свободи слова, бютівець Андрій Шевченко у коментарі для Радіо Свобода підтвердив, що комітет отримав пропозиції щодо внесення змін у закон про доступ до публічної інформації. За словами Шевченка, документ є офіційним і надійшов йому від Володимира Литвина.

«Я надіслав відповідь, що ми вважаємо, що закон має почати працювати, і лише після того будемо думати, які необхідні зміни. В новому законі говориться дуже чітко, що вся інформація, якою володіє чиновник, повинна бути доступною громадянам, крім дуже специфічних винятків, які описані у законі. От за цю позицію ми повинні стояти залізно», – наголосив Андрій Шевченко.

Голова парламентського комітету з питань прав людини, заступник голови фракції Народної партії Олег Зарубінський розповів Радіо Свобода, що зміни більше технічні, й ініціював їх не Володимир Литвин, а секретаріати різних парламентських комітетів, щоб усунути неточності. Загалом, на думку парламентаря, ухвалений закон аж занадто відкриває доступ до відомостей про діяльність державних органів України.

«Оголюється» інформація, причому не лише та, яка стосується діяльності окремих людей, але й та, яка стосується діяльності держави як інституту. Цей закон надає значно більшу можливість одержувати інформацію, ніж це є практично в усіх країнах. Якщо так трохи пожартувати, то я думаю, що у розвідок деяких держав є всі шанси скоротити витрати на розвідувальну діяльність в Україні після цього закону», – додав Олег Зарубінський.

Закон про доступ до публічної інформації має набути чинності 9 травня 2011 року. Ініціатори змін кажуть, що цей термін треба відкласти до 1 січня 2012 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG