Доступність посилання

ТОП новини

Євро-2012: Польща радіє, а Україна думає...


Румунія - Президент УЄФА Мішель Платіні під час прес-конференції по закінченню засідання членів Виконавчого комітету УЄФА в Бухаресті, 13 травня 2009 р.
Румунія - Президент УЄФА Мішель Платіні під час прес-конференції по закінченню засідання членів Виконавчого комітету УЄФА в Бухаресті, 13 травня 2009 р.

Прага – Як не сумно, але Україна отримала ще одне суворе попередження від Європейського союзу футбольних асоціацій (УЄФА) щодо готовності її чотирьох міст до футбольного Євро-2012. На своїй дводенній нараді у Бухаресті у вівторок і середу УЄФА устами її президента Мішеля Платіні підтвердив готовність до проведення футбольних матчів європейського чемпіонату 2012 року лише української столиці та й то умовно. Але Польща відкрито раділа у середу новинам із Бухареста, бо президент УЄФА чітко оголосив, що Варшава, Ґданськ, Вроцлав і Познань визначені, як міста проведення Євро-2012.

Президент УЄФА оголосив у середу в Бухаресті: «За рішенням виконкому УЄФА, організація матчів європейської футбольної першості 2012 року доручається чотирьом польським містам: Варшаві, Ґданську, Вроцлаву, Познані».

Польська делегація бурхливо реагувала на оголошення Мішеля Платіні. Тепер полякам зрозуміло, що Варшава, Ґданськ, Вроцлав і Познань можуть спокійно завершувати підготовку до Євро-2012, бо саме ці міста і ніякі інші приймуть фінальні ігри європейської першості 2012 року. Два інших польських кандидати Хожув і Краків остаточно зняті з розгляду.

Однак, щодо українських міст УЄФА визнало на виконкомі у середу в Бухаресті лише умовну готовність Києва, якому тимчасом гарантовані покищо лише частина матчів групового турніру, деякі чвертьфінали і півфінали Євро-2012. А проведення фіналу Євро-2012, як заявив Мішель Платіні, Київ може заслужити, лише засвідчивши значні поліпшення у підготовці столиці до 30 листопада цього року.

Так само УЄФА оголосив про умовне визначення права ще трьох міст України на проведення матчів Євро-2012. Це Донецьк, Харків і Львів. Але виконком УЄФА, знову ж таки, обумовив, що остаточне рішення щодо цих міст буде ухвалене після виконання ними твердих умов Європейського союзу футбольних асоціацій щодо підготовки інфраструктури до 30 листопада 2009 року. А такі українські резервні міста, як Дніпропетровськ і Одеса також, як і польські Хожув та Краків, остаточно зняті УЄФА з розгляду.

УЄФА може вибрати лише два найкращих українських міста

При цьому УЄФА застеріг, що в разі невиконання українськими містами цих твердих умов щодо вдосконалення летовищ, доріг, готелів до 30 листопада, виконком вибере лише два найкращих українських міста для проведення футбольних матчів Євро-2012.

Представник України, президент Федерації футболу України Григорій Суркіс назвав це рішення УЄФА «мудрим і зваженим». Він також послався на труднощі України у підготовці до Євро-2012, котрі пов’язані, насамперед, з економічною кризою, але висловив оптимізм, що всі чотири українські міста будуть готові до проведення Євро-2012.

Остаточне рішення УЄФА про міста-господарі Євро-2012 мають ухвалити 9 грудня 2009 року під час наради на португальському острові Мадейра.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG