Доступність посилання

ТОП новини

Брюссельський економічний форум: пошуки ідей та встановлення нових правил


Брюссель – Заглянути поза обрії кризи європейської та світової економіки намагаються сьогодні у Брюсселі представники урядів, євроустанов, фінансових компаній, міністри, науковці та члени неурядових організацій. Економічний форум такого високого рівня скликається у столиці Євросоюзу раз на рік. Проте цьогорічні кризові реалії внесли суттєві зміни до планів та тем обговорення учасників. Всі ідеї та пропозиції наразі повністю зосереджені на пошуках нових стратегій та моделей економіки Європи.

Як використавши уроки нинішньої кризи, створити сталу, збалансовану та прозору економічну модель для Європейського Союзу? До дебатів та пошуків нових стратегій на Брюссельському економічному форумі долучаються і голова Світової організації торгівлі Паскаль Ламі, і президент Європейського Центробанку Жан-Клод Тріше, і лідер «Єврогрупи» Жан-Клод Юнкер. Всього 30 доповідачів вислухають та підсумують протягом дводенної роботи цього форуму. Адже стрілки економічних барометрів все ще йдуть донизу, прогнози сповільнення обертів європейської індустрії погіршуються... Що ж пропонують чільні економісти для покращення нинішньої економічної системи?

«Криза змінила не лише економіку»

Єврокомісар з питань економіки та монетарної політики Хоакін Альмунья каже, що починаючи з минулого року, контекст та стан європейської економіки кардинально змінився, бо через кризу змін зазнало і саме суспільство.

«Хоча тепер ми й не отримуємо щоденних негативних новин, як це було протягом останніх місяців, проте наші оцінки (стану економіки) змінилися. І вони повинні змінюватися, бо через кризу не лише економіка і в Європі, і за кордоном зазнала змін, а й саме суспільство», – зауважив Хоакін Альмунья.

Він каже, що нині громадяни континенту переживають найглибше падіння економіки за всю історію повоєнної Європи. Це залишить, так би мовити, «глибокі рубці» на всіх сферах її функціонування.

І саме через цей гіркий досвід економічні ідеологи разом із лідерами країн Євросоюзу намагаються з’ясувати, як трансформувати економіку ЄС із урахуванням кризових уроків.

Потрібно перебудувати системи нагляду

На сьогоднішньому, першому дні роботи економічного форуму свої ідеї висловив також і голова групи провідних експертів із Європейського фінансового нагляду Жак де Ларозьє. Саме його команда отримала завдання підготувати рекомендації з оновлення та перебудови системи нагляду за капіталістичною системою Євросоюзу.

«Я гадаю, ми маємо усвідомити, що саме недостатній багатосторонній нагляд за структурними й поточними рахунками та балансами (банків) був однією з найважливіших рис різних шляхів походження кризи», – каже Жак де Ларозьє.

Ті контролюючі механізми, що наразі існують, неспроможні вберігати економічно-фінансову систему від кризових впливів, наголошують представники євроінституцій. А ця сфера, як бачимо, потребує координації, кажуть вони.

Вже наприкінці цього місяця рекомендації групи Жака де Ларозьє щодо перебудови органів фінансового нагляду та створення нової контролюючої структури, розглядатимуть в євроустановах Брюсселя.

У завтрашній програмі Форуму – з’ясування, якими мають бути правила майбутньої міжнародної фінансово-економічної системи.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG