Доступність посилання

ТОП новини

Домовленості з «Газпромом» підірвали енергобезпеку – Ющенко


Президент України Віктор Ющенко наполягає на вдосконаленні газових домовленостей між Україною та Російською Федерацією.

Як повідомили у прес-службі глави держави, про це він заявив в інтерв’ю одному з українських ЗМІ.

«Нам треба серйозно віднестися до вдосконалення рішень, досягнутих у січні щодо умов поставок газу в Україну та забезпечення надійного транзиту до Європи. Ті домовленості серйозно підірвали енергетичну безпеку країни. Вони не привели до формули, яка могла б політичну модель організації відносин зробити більш прагматичною», – заявив Президент.

Глава держави додав, що наразі Україна поставлена перед ситуацією, коли за згоди певного керівництва держава здійснює збиткову діяльність з транзиту.

«Це плата за політичні поступки», – наголосив він.

За словами Ющенка, Україна не має гарантованих об`ємів транзиту російського газу на 2010, 2011, 2012 роки, але має гарантії на закупку 40 млрд. об`єму російського газу за принципом «бери, або плати».

«Уже в цьому році 7 мільярдів не знаємо як виплатити за неспожитий газ. Такі парадоксальні помилки неприйнятні у жодній країні, окрім України. Я не кажу вже про формулу ціни. Чому вона у нас вдвічі вище, ніж в Німеччині, чому в нас стоїть вся хімічна промисловість? Тому що за $358 за тисячу кубів газу жоден завод в Європі не працює. Це тяжка розплата за такі некомпетентні домовленості», – переконаний Президент.

Відповідаючи на запитання щодо можливих варіантів вирішення цієї ситуації Ющенко зауважив: «Я м`яко хочу сказати: ці принципи не надійні ні для Росії, ні для Європи, ні для України. Це невдале тимчасове політичне врегулювання. І чим швидше ми від нього відмовимося і перейдемо до більш врегульованого варіанту, тим краще для всіх».
На переконання Президента України, продуманий варіант - це ринковий, який базується на принципах формування ціни на послуги з транзиту, власне ціни на газ, який в Європі коштує вже вдвічі дешевше, ніж в Україні, домовленості про взаємні гарантії.

19 січня 2009 року ВАТ «Газпром» і НАК «Нафтогаз України» підписали довгострокові контракти на постачання газу українським споживачам. Термін дії контрактів – з 2009 до 2019 року включно.
XS
SM
MD
LG