Доступність посилання

ТОП новини

У Криму буде підрозділ СБУ з розслідування злочинів проти татар


За рішенням Президента Віктора Ющенка, в управлінні Служби безпеки в Криму створюється спеціальний слідчий підрозділ, який займатиметься розслідуванням «усіх злочинів, пов’язаних зі знищенням і репресіями проти кримськотатарського народу в роки депортації і всього, що передувало цьому злочину».

Про це сьогодні в Сімферополі повідомив голова СБУ Валентин Наливайченко.

За його словами, буде організована дослідча перевірка і збір свідчень жертв і постраждалих внаслідок депортації.

«На основі розсекречених документів слідчими будуть проведені роботи з тим, щоб вийти на притягнення до правової відповідальності всіх тих, хто стояв за цим злочином (депортацією) і його здійснював», – зазначив керівник СБУ.

Таку роботу проведуть стосовно силоміць переселених з Криму вірменського, болгарського, німецького народів і всіх «інших безневинно замучених людей», додав Наливайченко.

Зі свого боку, лідер Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв зазначив, що кримські татари «з великим задоволенням» сприймають створення спецпідрозділу в СБУ Криму.

«Для нас це дуже позитивна подія», – підкреслив голова Меджлісу.

«Ми (кримські татари) не стільки хочемо покарання, скільки хочемо очищення суспільства», – додав перший заступник Джемілєва Рефат Чубаров.

Сьогодні минає 65 років з дня насильницького переселення кримських татар із території Криму.
XS
SM
MD
LG